Efect al vizitei făcute de președintele Joe Biden în Arabia Saudită. Prețul petrolului a crescut

Efect al vizitei făcute de președintele Joe Biden în Arabia Saudită. Prețul petrolului a crescut Sursa: Captură video

Prețurile petrolului au crescut pe măsură ce presiunile asupra ofertei cresc în urma vizitei președintelui Joe Biden în Arabia Saudită.

Creșterea prețurilor

Valoarea de referință globală a țițeiului Brent a crescut cu 2,69%, până la 103,79 dolari pe baril – stabilit pentru cea mai mare creștere de o zi de la începutul lunii iulie. Săptămâna trecută, a scăzut pentru a cincea săptămână consecutiv, sub presiunea preocupărilor legate de distrugerea cererii.

Constrângerile de aprovizionare cu petrol sunt în creștere pe piețele energetice, după ce Joe Biden nu a reușit să-l convingă pe prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite, să stimuleze producția de petrol în încercarea de a contribui la scăderea prețurilor la energie.

Sancțiunile și boicoturile asupra combustibilului rusesc din cauza războiului din Ucraina au forțat multe țări să caute alte surse alternative de aprovizionare. În schimb, miniștrii saudiți au spus că țara își va alinia producția de petrol în cadrul OPEC+, potrivit Bloomberg.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Tratațiile futures pe țițeiul WTI și Brent au crescut după ce președintele Biden, așa cum era de așteptat, a părăsit Orientul Mijlociu fără nicio promisiune de barili suplimentari pentru a ajuta la suprimarea prețurilor record la benzină din SUA”, au scris analiștii de la ING.

Doi dintre cei mai importanți exportatori de petrol din lume, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au declarat că pompau deja cât de mult puteau. Chiar dacă există îngrijorarea că această creștere globală ar putea încetini și ar putea aduce cu ea o scădere a consumului de energie, oferta globală este suficient de strânsă pentru a fi împins prețul petrolului peste 120 de dolari luna trecută.

Sursa foto: arhiva EVZ

Riscuri privind aprovizionarea

În acest context, prețurile la benzină în SUA au depășit 5 dolari pe galon pentru prima dată la începutul lunii iunie, contribuind la răspândirea unei inflații fierbinți în economie și dăunând șoferilor americani.

"Riscurile de aprovizionare rămân evidente pe piețele internaționale, iar curbele futures rămân în retrogradare. În ciuda fluctuațiilor de pe piețele futures speculative, dinamica din lumea reală rămâne la fel de susținătoare ", a declarat analistul OANDA Jeffrey Halley.

Potențialul de distrugere a cererii a făcut ca prețurile petrolului să scadă în ultimele săptămâni, dar pe piețele fizice, unde comercianții cumpără și vând petrol, prețurile din nord-vestul Europei sunt cel puțin la maximele din ultimii 14 ani, reflectând o penurie de produse ușor disponibile, potrivit Business Insider.

În condițiile în care investitorii caută ca ratele dobânzilor din SUA să crească cu cel puțin încă trei sferturi în această lună, este puțin probabil ca piețele energetice să fie volatile în săptămânile următoare.