De ce importă Arabia Saudită păcură rusească, deşi are mult petrol

De ce importă Arabia Saudită păcură rusească, deşi are mult petrol Sursa: Arhiva EVZ

Unul din obiectivele preşedintelui american, în vizită în Arabia Saudită vineri în cadrul unui turneu de trei zile în Orientul Apropiat şi Mijlociu, este de a convinge Riadul să crească producţia de ţiţei a OPEP pentru a coborî preţul petrolului, care exacerbează presiunile inflaţioniste. În situaţia în care administraţia sa caută să izoleze Rusia şi s-o priveze de venituri importante provenite din exporturile de energie.

E un efect colateral şi oarecum paradoxal, care nu merge neapărat în sensul embargoului impus de occidentali Rusiei. Între aprilie şi iunie, Arabia Saudită, primul exportator mondial de petrol, şi-a dublat importurile de păcură rusească, notează La Tribune.

De mai mulţi ani, regatul importă păcură rusească, ceea ce îi permite să-şi reducă nevoile la rafinarea petrolului brut pentru produsele sale şi să scadă cantitatea de petrol pe care trebuie s-o utilizeze pentru a produce electricitate. Această strategie îi permite Arabiei Saudite să păstreze stocuri mai mari de ţiţei destinat exportului pe pieţele internaţionale şi să răspundă marii cereri actuale, legată de perioada estivală.

Presată de occidentali şi mai ales de Statele Unite să crească producţia de ţiţei a OPEP pentru a face să scadă preţul petrolului, care exacerbează presiunile inflaţioniste, Arabia Saudită a importat se pare 647.000 de tone (48.000 de barili pe zi) de păcură din Rusia via porturile ruseşti şi estone între aprilie şi iunie, faţă de 320.000 de tone în aceeaşi perioadă acum un an, potrivit datelor consultate de Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Operaţiunea este avantajoasă din punct de vedere financiar pentru Arabia Saudită. Deoarece pe de o parte îşi vinde aurul negru la preţuri mai mari pe piaţa externă. Şi cumpără din Rusia, lovită de sancţiuni occidentale de la invadarea Ucrainei, hidrocarburi la preţ redus.

Alte ţări cumpără de asemenea din Rusia, precum China, India şi mai multe ţări africane şi din Orientul Mijlociu.

Biden în Arabia Saudită

Preşedintele american, Joe Biden, într-o vizită de trei zile în Orientul Arpopiat şi Orientul Mijlociu, se află în Arabia Saudită vineri. El este aşteptat la Djeddah, unde urmează să se întâlnească cu o duzină de lideri regionali, printre care prinţul moştenitor Mohamed ben Salman, în cadrul unui summit al Consiliului de cooperare al Golfului şi altor organizaţii.

Vânzările de păcură rusească acestor ţări reprezintă pentru locatarul de la Casa Albă o nouă provocare, în situaţia în care administraţia sa încearcă să izoleze Rusia şi s-o priveze de importante venituri provenite din exporturile ei de energie. În acelaşi timp, Washingtonul speră să convingă Riadul să crească producţia de ţiţei a OPEP, ceea ce ar permite ca preţurile petrolului să scadă, preţuri care exacerbează presiunile inflaţioniste. Dar regatul dispune de o marjă redusă pentru a-şi creşte capacităţile.

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/czaharia