Vlad Voiculescu a ajuns la DNA. Fostul ministru urmărit penal în dosarul vaccinurilor. Update

Vlad Voiculescu a ajuns la DNA. Fostul ministru urmărit penal în dosarul vaccinurilor. Update Vlad Voiculescu. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vlad Voiculescu a fost audiat în dosarul vaccinurilor anti-Covid, iar procurorii au decis să înceapă urmărirea penală împotriva sa. Înainte de audiere, el a susținut o conferință de presă în fața jurnaliștilor care îl așteptau prezentând propria variantă cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.

Update: Vlad Voiculescu are calitatea de suspect în Dosarul Vaccinurilor, instrumentat de DNA. Politicianul USR nu a acceptat să dea declarații în fața procurorilor.

„Voiculescu Vlad Vasile, la data faptelor având funcția de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte), complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suspectului Vlad Voiculescu i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Vlad Voiculescu a ajuns la DNA, în această dimineață, unde a fost convocat la audieri în Dosarul Vaccinurilor. Alături de Florin Cîțu, fostul premier PNL, și Ioana Mihăilă, este acuzat de achiziția unei cantități mai mari de vaccinuri decât cel necesar.

După Vlad Voiculescu, la audieri, tot în cursul zilei de vineri, 8 decembrie, este așteptată și Ioana Mihăilă, cea care i-a urmat în funcția de ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu declarații în fața jurnaliștilor

Politicianul USR a ajuns la sediul procurorilor cu câteva zeci de minute înainte de ora programată. El a susținut declarații în care a lansat acuzații împotriva mai multor responsabili implicați în campania de vaccinare. Vlad Voiculescu a precizat că nu a fost implicat în achiziția de vaccinuri. El a spus că aceste achiziții s-au făcut peste capul său.

„Nu numai că n-am semnat contractele respective, ci atunci când luau deciziile să le semneze şi comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau”, a spus Vlad Voiculescu la sediul DNA.

Fostul ministru a precizat că documentația de achiziție era semnată electronic şi se trimitea pe e-mail. Apoi, documentul era decriptat cu ajutorul unei chei la care avea acces un angajat MApN.

Fostul ministru arată spre președinte

În declarațiile pe care le-a dat în fața jurnaliștilor, înainte de audieri, Vlad Voiculescu a arătat spre Klaus Iohannis. Potrivit spuselor sale, achiziția vaccinurilor împotriva COVID se făcea după ce Florin Cîțu, la acea vreme premier, se consulta cu președintele.

 „Deciziile erau ale domnului Cîţu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis”, a răspuns Voiculescu în fața jurnaliștilor.

Fostul ministru USR le-a recomandat jurnaliștilor să rememoreze situația din perioada pandemiei. Să-și aducă aminte cine ieșea regulat și vorbea despre vaccinare și despre achiziția de vaccinuri. Aceeași oameni, a arătat Voiculescu luau și deciziile cu privire la achiziții.

„Una este responsabilitatea alta este vina, nu este treaba mea să stabilesc vina. (..) În anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare? Cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, în 2020, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul, ce se mai întâmplă cu dozele de vaccinare? Aceiaşi oameni luau toate deciziile”, a mai spus Voiculescu.

DNA investighează achiziția de vaccinuri COVID

Sursă: Geargodz | Dreamstime.com

Vlad Voiculescu vrea să-l aducă pe Iohannis la proces

Fostul ministru al Sănătății a mai spus că, în condițiile în care procesul deschis împotriva sa va continua, îl va chema și pe Klaus Iohannis ca martor. El a precizat că acesta a avut un rol covârșitor în campania de vaccinare și a fost implicat în toate deciziile din acea perioadă.

„Dacă acest proces va continua, îl voi invita pe domnul preşedinte să vorbească, să spună ce decizie a luat. (..) Eu vă spun că nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte”, a anunțat Vlad Voiculescu. viewscnt

Acuzațiile aduse de procurorii DNA

Procurorii aduc o serie de acuzații împotriva fostului premier Florin Cîțu, dar și a lui Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Anchetatorii susțin că aceștia au luat decizii cu privire la achiziția de vaccinuri împotriva COVID peste necesar.

Procurorii au estimat un prejudiciu de aproximativ un miliard de euro în acest caz.

Până la Vlad Voiculescu a mai fost audiat și Florin Cîțu care, la vremea achizițiilor de vaccinuri, îndeplinea funcția de premier al României.