Vlad Filat, în fața sentinței. Fostul premier este acuzat de spălare de bani

Vlad Filat, în fața sentinței. Fostul premier este acuzat de spălare de bani Vlad Filat. Sursa foto: Facebook/VladFilat

Judecătoria Chișinău ar putea da astăzi sentința în dosarul în care fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, este acuzat de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Filat riscă șapte ani de închisoare și confiscarea a aproape 13 milione de lei. Aflat pe rol din ianuarie 2019, dosarul a avut mai multe termene.

Potrivit rechizitoruiului întocmit de procurorii anticorupție, în 2013, Vlad Filat, deținând funcția de președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, fiind persoană publică, cunoscând că prin intermediul lui Ion Rusu, cu care era în relații de afinitate, deține mijloace financiare dobândite prin acțiuni de corupție din BC ,,Banca de Economii” SA, în sumă totală de 12 847 902 lei, a convertit și a transferat mijloacele financiare, prin intermediul companiilor gestionate de către persoana interpusă Ion Rusu, pe contul companiei nerezidente „Greenberg Quinlan Rosner Research” LTD. Banii erau destinați pentru servicii de consultanță electorală a campaniei din 2013, prestate în beneficiul PLDM.

La termenul din 19 ianuarie 2024, procurorii au cerut o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de 7 ani, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. De asemenea, procurorii au cerut confiscarea de la Vlad Filat și trecerea forțată și gratuită în contul statului contravaloarea banilor ce au constituit obiectul spălării banilor în sumă de aproximativ 13 milioane de lei, potrivit anticoruptie.md.

Vlad Filat spune că a fost ”lucrat” de Plahotniuc

Vlad Filat a transmis că acest dosar ar fi o „creaţie” a procurorilor lui Plahotniuc. „Într-un stat cu adevărat democratic şi cu o justiţie corectă, acest dosar nu putea avea nicio continuitate”, a scris el fostul premier pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 într-un alt dosar, fiind acuzat pentru corupere pasivă și trafic de influențăDenunțul a fost făcut de oligarhul Ilan Șor. Fostul premier a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin.

Ilan Șor

Ilan Șor. Sursa foto: Arhiva EVZ

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a publicat o anchetă din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în Republica Moldova și nici nu îi cunosc pe Ilan Șor și Vlad Filat.

În acest dosar, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, prin sentința Judecătoriei Chișinău din 27 iunie 2016, rămasă definitivă prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din februarie 2017. Vlad Filat a ieșit din închisoare în decembrie 2019, fiind aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar.