Viteza Pământului a crescut în 2020: zilele nu mai au 24 de ore

Viteza Pământului a crescut în 2020: zilele nu mai au 24 de ore

În anul care a trecut, rotația Pământului s-a accelerat, făcând ca zilele să se scurteze. Asemenea perturbări normale necesită o reglare a ceasurilor.

Viteza Pământului a crescut în 2020, determinând zile mai scurte decât de obicei. Astfel, anul trecut, am trăit cele mai scurte 28 de zile din 1960 încoace.

Iar ziua de 19 iulie 2020 a fost cea mai scurtă, cu o rotație care a durat cu 1,4602 milisecunde mai puțin față de cele 86.400 de secunde sau 24 de ore care constituie în mod normal rotația Terrei.

Viteza Pământului a crescut, dar nu este nici un motiv de panică, scrie Science et Avenir. Rotația Terrei nu se face cu exactitate în 86.400 de secunde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mulți factori perturbatori acționează asupra planetei noastre. Acestea sunt mișcările oceanelor, atracția Lunii – a cărei distanță de Pământ variază -, sau impactul nucleului intern al Terrei.

Ceasurile atomice nu simt perturbările

Toate acestea adaugă sau scad câteva milisecunde la durata de rotație.

Totuși, asemenea perturbări nu sunt luate în considerare de cele 200 de ceasuri atomice care dau Timpul Universal Coordonat (UTC) și sunt foarte stabile.

Astfel, dacă perturbările sunt importante, poate apărea un decalaj între UTC și timpul dat de rotația Pământului.

Timpul Universal Coordonat (UTC) este timpul pe care îl folosim ca referință. El este măsurat de ceasurile atomice și este constant.

Timpul Universal (UT) este o măsurare a timpului bazată pe rotația Pământului. Aceasta este măsurată după mișcarea stelelor și poate varia din cauza perturbărilor variabile.

„Secunda intercalată”

Atunci când diferența între timpul măsurat de ceasurile atomice și cel al rotației Pământului diferă cu mai mult de 0,9 secunde se adaugă sau se scade o „secundă intercalată” pe 30 iunie sau 31 decembrie, la miezul nopții.

Ultima oară când s-a întâmplat acest lucru a fost pe 31 decembrie 2016, când a fost adăugată o secundă.

Din 1972, data de la care a început această măsurătoare, au fost adăugate astfel 27 de secunde, deoarece viteza Pământului a scăzut.

Totuși, în 2020, ea a crescut, iar măsurătorile prognozează că și în 2021 se va înregistra o accelerare. De data aceasta, este posibil să fie adăugată o „secundă intercalată”, dacă va fi necesar.

Timpul ne va spune.