Evenimentul Zilei > Social > Virusul mortal din Asia: Muzicieni români veniți din China, în carantină
Virusul mortal din Asia: Muzicieni români veniți din China, în carantină

Virusul mortal din Asia: Muzicieni români veniți din China, în carantină

Aproximativ 50 de muzicieni români care au concertat în Wuhun, oraș din China în care noul coronavirus face ravagii, au fost trimiși la analize.

”Nu au fost în zona virusului decât în data de 3 decembrie, când acolo nu era declarat niciun virus. De atunci nu s-au mai întors în zona respectivă, care a intrat în carantină. Am luat măsuri și am trimis colegii imediat ce au ajuns în Timișoara, la Medicina Muncii, să fie controlați, în ziua în care au ajuns. Au fost unii colegi și azi dimineață. Suntem în corespondență cu DSP, dacă mai este nevoie”, a declarat Ioan Gârboni, directorul filarmonicii din Timișoara, potrivit Libertatea.

Directorul filoarmonicii a adăugat că muzicienii au fost învoiți timp de două săptămâni, „să stea acasă, într-un fel de carantină”.

Experţii din Comisia Naţională pentru Sănătate din China au confirmat luni transmiterea de la om la om a unui nou tip de coronavirus (2019-n-CoV) şi infecţii în rândul personalului medical.

Zhong Nanshan, un renumit specialist în patologii respiratorii şi coordonator al echipei, a informat că pentru două cazuri detectate în provincia Guangdong a fost confirmată transmiterea de la om la om.

Zeng Guang, epidemiolog-şef la Centrul chinez pentru prevenirea şi controlul bolilor, a declarat că epidemia de pneumonie provocată de noul tip de coronavirus poate fi stopată dacă autorităţile implementează imediat un set de măsuri.

Conform postului de televiziune CCTV, oamenii de știință au identificat un nou coronavirus la un sfert dintre cei aproximativ 60 de pacienți care s-au îmbolnăvit în orașul Wuhan, provincia Hubei.

Coronavirusurile reprezintă o familie extinsă de virusuri care provoacă mai multe boli, de la răceala comună până la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Totuși, noul coronavirus identificat în China pare mai puțin periculos decât SARS, care a infectat aproximativ 8000 de persoane în Asia între 2002 și 2003, și MERS, care până acum a produs peste 850 de decese în Arabia Saudită.

Simptomul principal al noului coronavirus este febra, iar unii pacienți prezintă și dificultăți respiratorii.