Evenimentul Zilei > Politica > Viorica Dăncilă, prima frază, primul DEZACORD GRAMATICAL! Ce a spus premierul la întoarcerea de la Bruxelles!
Viorica Dăncilă, prima frază, primul DEZACORD GRAMATICAL! Ce a spus premierul la întoarcerea de la Bruxelles!

Viorica Dăncilă, prima frază, primul DEZACORD GRAMATICAL! Ce a spus premierul la întoarcerea de la Bruxelles!

Viorica Dăncilă s-a întors de la Bruxelles cu tot cu năravurile gramaticale. La deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, prim-ministrul României a și făcut un dezacord gramatical.

Este vorba despre folosirea incorectă a articolului posesiv (genitival), regulă pe care programa şcolară o prevede pentru clasa a VI-a, greșeală făcută încă din prima frază pe care a rostit-o.

Potrivit edupedu, pe înregistrarea oficială de pe site-ul Guvernului României, începutul discursului premierului Viorica Dăncilă în şedinţa de Guvern din data de 25 ianuarie 2019 a fost următorul:

“Bună ziua! Încheiem o săptămână în care România a dovedit că este un partener de încredere a Uniunii Europene și că își îndeplinește cu succes rolul în cadrul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.”

În transcrierea realizată de către aparatul guvernamental apare forma corectă:

“Bună ziua. Încheiem o săptămână în care România a dovedit că este un partener de încredere al Uniunii Europene și că își îndeplinește cu succes rolul în cadrul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.”

Acest tip de dezacord este provocat de neacordarea în gen și număr cu substantivul determinat (partener). În cazul de faţă, articolul posesiv este acordat cu substantivul în genitiv pe care îl însoțește (Uniunii Europene).

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: