Violențele de la Washington. Rusia, China și Iran desfac șampania

epa08923423 Supporters of US President Donald J. Trump in the Capitol Rotunda after breaching Capitol security in Washington, DC, USA, 06 January 2021. Protesters entered the US Capitol where the Electoral College vote certification for President-elect Joe Biden took place. EPA/JIM LO SCALZO

Asaltul manifestanților pro-Trump asupra Capitoliului a picat mănușă detractorilor Statelor Unite. La Moscova, voci s-au ridicat pentru a anunța declinul Americii.

Beijing, Teheran și Moscova au trimis săgeți, și nu puține, după ziua de haos și violențe care au avut loc în capitala Statelor Unite ale Americii, Washington, DC.

China a lansat ironii cu privire la diferența de tratament în legătură cu protestele din Hong Kong, în timp ce Teheran a subliniat statutul „fragil” și „vulnerabil” al „democrației occidentale”. La Moscova, s-au ridicat voci pentru a anunța declinul Americii.

La televiziunea de stat chineză, imaginile scenelor de haos din Washington, cu susținătorii lui Donald Trump refuzând să recunoască înfrângerea republicanului în fața lui Joe Biden și luând cu asalt clădirea Congresului, au fost difuzate în buclă, scrie France 24.

Scatoalce din China

Cu ironie, Beijing a declarat, joi, că speră la o „revenire la ordine” în Statele Unite, în timp ce a făcut o paralelă între situația din Washington și protestele pro-democrație din Hong Kong.

În fosta colonie britanică, mișcarea de protest împotriva creșterii influenței Chinei continentale a dat naștere la proteste uriașe în 2019, în special când manifestanții au reușit să pătrundă în interiorul „Legco”, parlamentul local.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a spus, tot cu ironie, că evenimentele din Hong Kong au fost cu siguranță mai „grave”, dar că „niciun protestatar nu a murit” spre deosebire de ce s-a întâmplat în Statele Unite, unde poliția a numărat patru morți.

Ea a subliniat diferența în tonul adoptat pentru a califica protestele anti-putere din Hong Kong și Washington. „Reacția unor oameni din Statele Unite, inclusiv a unor mass-media, este complet diferită”, a spus Hua Chunying, fără să le numească. „La vremea respectivă, când au descris protestatarii violenți din Hong Kong, ce cuvinte au folosit?(...) Un spectacol frumos ”, a lansat Hua Chunying.

Iaca democrația „occidentală”

Dar presa naționalistă chineză a fost cea mai virulentă împotriva liderilor americani.

Tabloidul naționalist Global Times a amintit astfel că manifestanții din Hong Kong au fost calificați drept „eroi” de Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților. „Rămâne de văzut dacă va spune același lucru despre situația de la Capitol Hill”.

În mai multe editoriale, Global Times a atacat democrația „occidentală” și a apărat în schimb „modelul” autoritar chinez, considerat mai eficient.

Concert de batjocuri în Rusia

„Sărbătorirea democrației s-a încheiat”, a proclamat unul dintre cei mai importanți oameni ai Parlamentului rus, Konstantin Kosatchev, președintele Comisiei pentru afaceri Externe a Camerei superioare a Parlamentului. El este una dintre multele voci din Moscova care critică o Americă la capătul drumului, democrația „șchiopătând cu ambele picioare”.

Mai mulți oficiali ruși au considerat că Statele Unite și-au pierdut orice legitimitate pentru a oferi educație democrației altor țări.

Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse s-a alăturat concertului de batjocuri: în timp ce a indicat că violențele sunt o „chestiune internă” pentru Washington, Maria Zaharova a susținut că totul este din cauza faptului că „sistemul electoral din Statele Unite este unul arhaic și nu răspunde cerințelor democratice moderne”.

Acest sistem „creează oportunități pentru multe încălcări și nereguli, iar mass-media americană a devenit un instrument al luptei politice”, a adăugat Zaharova, citată de agențiile rusești, „Acesta este în mare parte motivul divizării societății care se observă în prezent în Statele Unite”, a spus ea.

În Rusia, canalele publice de televiziune au difuzat joi imagini intitulate „Asalt asupra Capitolului” sau „Haosul din Washington”, însoțite de muzică provocatoare de anxietate, arătând o mulțime care intră în Capitoliu, sub ploaia de gaze lacrimogene din partea forțelor de ordine înarmate.

Iranul critică dar îi întinde mâna lui Biden

Un alt dușman tradițional al Washingtonului, Iran, în special aflat în vizorul lui Donald Trump timp de patru ani, a considerat că democrația occidentală a fost „fragilă și vulnerabilă” după haosul de miercuri din Capitoliul SUA.

„Am constatat că, în țările occidentale, din păcate, terenul este copt pentru populism, în ciuda progresului industriei și științei”, a lansat președintele iranian Hassan Rouhani într-un discurs difuzat de televiziunea de stat.

„Un populist a venit la putere și a provocat dezastru în țara sa în acești patru ani (...). Sper că întreaga lume și următorii lideri de la Casa Albă vor învăța lecția”, a spus a adăugat Rohani, referindu-se la președintele SUA, Donald Trump.

De la „Marele Satan”, la „marea națiune americană”

Discursul liderul de la Teheran, îndreptat în principal împotriva miliardarului american, a fost, de asemenea, o oportunitate de a transmite semnale de deschidere viitoarei administrații americane.

Oficialii americani care „preiau puterea în două săptămâni vor compensa (daunele făcute de administrația Trump) și își vor restabili țara într-o poziție demnă de națiunea americană, deoarece națiunea americană este o mare națiune”, a mai spus Hassan Rohani.

Republica Islamică are obiceiul de a numi Statele Unite „Marele Satan”, însă președintele iranian, de această dată, a vorbit de „națiunea americană” ca „mare națiune”, un mesaj către președintele ales Joe Biden pentru a începe o eră a dialogului cu Statele Unite debarasate de Donald Trump.