Expert: Dronele din România țintesc Flota Rusiei din Marea Neagră și Crimeea
- Tudor Borcea
- 6 ianuarie 2021, 17:34
Pentru contracararea Flotei Rusiei din Marea Neagră și a grupării de trupe dislocate în Crimeea, Statele Unite contează pe România. Amplasarea dronelor MQ-9 Reaper la baza din Câmpia-Turzii îi va ajuta pe americani să stabilească o cooperare cu armatele țărilor vecine, a declarat expertul militar rus Aleksei Leonkov.
Statele Unite au continuat să-și dezvolte capacitățile militare ale NATO care vizează Rusia în 2021. De exemplu, Forțele Aeriene ale SUA au desfășurat drone de recunoaștere și atac MQ-9 Reaper și aproximativ 100 de militari pe teritoriul României. Potrivit experților ruși, Washingtonul a confirmat astfel strategia NATO cu privire la întreaga regiune din Marea Neagră.
Vehiculele aeriene fără pilot și personalul militar sunt desfășurate pentru o perioadă „lungă”, dar nu s-a precizat durata acesteia. Generalul Jeffrey Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA Europa și Africa, a declarat că desfășurarea dronelor în această locație strategică „îi liniștește pe aliați și parteneri”, dar, de asemenea, „clarifică adversarilor” că poate exista „un răspuns la orice amenințare care apare”.
SUA a subliniat că desfășurarea dronelor și a personalului militar a fost convenită cu autoritățile române și că ea vorbește despre „angajamentul” american față de securitate și stabilitate în Europa” și vizează consolidarea relațiilor dintre aliații NATO „și alți parteneri europeni”, scrie publicația Vzgliad.
„Americanii folosesc intens drone regiunea Mării Negre pentru a strânge informații. De asemenea, ei ocrotesc la modul cel mai serios Ucraina. Dacă ținem cont de faptul că, în ultimii ani, americanii creează tot mai multe centre de control al dronelor, inclusiv în regiunea Kievului, se poate presupune că le vor folosi pentru a rezolva problemele din interiorul zonelor ruse A2/AD”, a afirmat Aleksei Leonkov, potrivit Vești din Rusia.
Prin conceptul A2/AD (de la termenul englezesc anti-acces and area denial – acces refuzat și interdicție de zonă) se subînțelege descurajarea inamicului prin crearea unei amenințări sporite la adresa dislocării și deplasării forțelor acestuia într-o zonă apărată. Adică, este vorba despre o zonă apărată, unde trupele NATO nu pot pătrunde fără a suferi daune inacceptabile.