Evenimentul Zilei > International > Vine valul al treilea al pandemiei de coronavirus. Prima țară din UE care este aproape de colaps
Vine valul al treilea al pandemiei de coronavirus. Prima țară din UE care este aproape de colaps

Vine valul al treilea al pandemiei de coronavirus. Prima țară din UE care este aproape de colaps

Valul al treilea al pandemiei de coronavirus bate la ușă, o țară din UE este aproape să cedeze total la nivel de sistem medical.

Se vorbește tot mai des despre valul al treilea al pandemiei de coronavirus, iar o țară din UE este la capătul puterilor. Sistemul medical din Cehia se apropie de colaps, din cauza numărului tot mai mare de infectări înregistrate în ultimele săptămâni. Serviciile de terapie intensivă au atins capacitatea maximă. Iar această țară a devenit cea mai afectată din Uniunea Europeană.

O țară din UE, grav afectată de coronavirus, a intrat deja în valul al treilea al pandemiei?

Cehii se află în fruntea statisticilor mondiale. În ceea ce priveşte noile cazuri de infecţii la 100.000 de locuitori pe parcursul a 14 zile. Și se situează pe locul doi, după Slovacia vecină, în ceea ce priveşte rata mortalităţii. Anul trecut, oficialii de la Praga s-au descurcat și au reușit să facă față valului din primăvară. Între timp, situația a scăpat de sub control. Iar cazurile au explodat.

„Suntem pe punctul de a rămâne fără capacităţi de terapie intensivă. Nu există nicio modalitate prin care să putem menţine standardele medicale actuale. Există încetiniri şi întârzieri în îngrijirile non-Covid. Sistemul în ansamblu este aproape de atingerea limitelor sale.” A declarat Vladimir Cerny, viceministrul al Sănătății. El s-a plâns și de lipsa personalului medical calificate, care să facă față pandemiei de coronavirus.

Cehii, sfătuiți să poate două măști una peste alta

Marți, în Cehia, au fost înregistrați peste 1.300 de pacienţi la terapie intensivă. Dintre aceștia, 660 sunt conectaţi la ventilatoare, şi mai mulţi se găsesc la reanimare. Cehia a înregistrat peste 1.160.000 de cazuri de contaminare şi peste 19.500 de decese de la începutul pandemiei. Jan Blatny. ministrul Sănătății, a fost extrem de criticat. Pentru că în urmă cu două săptămâna refuzat o ofertă de ajutor pentru un spital supraaglomerat din oraşul Cheb. Sprijinul venea din partea Germaniei, dar oficialul ceh a spus că situația este sub control.

Guvernul de la Praga a transmis populației să poarte măşti de protecţie FFP2 sau două măşti obişnuite, concomitent. În clădirile publice, în magazine şi staţiile de transport public, începând de joi.