Evenimentul Zilei > Economie > Vine sau nu recesiunea peste SUA?

Vine sau nu recesiunea peste SUA?

Dupa ce, saptamana aceasta, o mare banca de investitii, Merrill Lynch, anunta ca economia americana a intrat deja in recesiune, presedintele bancii centrale din SUA - Federal Reserve System (Fed), Ben Bernanke, a negat acest lucru si dat asigurari ca va face orice este posibil pentru a nu se ajunge intr-o asemenea situatie, informeaza BBC News.

Pozitia Merrill Lynch este completata si de cea a unei alte banci de investitii gigant, Goldman Sachs, care prevede, de asemenea, o recesiune economica in SUA, anul acesta. Parerea lui Bernanke este intarita insa de datele Institutului de Finante Internationale (IIF), care a estimat ca SUA va inregistra o crestere economica de aproximativ 2,3% in 2008.

Analistii sunt de parere ca prima masura pe care o va lua Fed este taierea dobanzii de politica monetara, spre sfarsitul acestei luni, pentru a stimula consumul si cresterea economica. Mutarea va avea, de asemenea, ca efecte deprecierea si mai mare a dolarului, precum si un puseu inflationist. Incepand cu vara trecuta, Fed a taiat rata dobanzii de trei ori, pana la nivelul actual de 4,25%.

Consumul, unul dintre motoarele economiei americane, este afectat de mai multe probleme in acest moment: criza din domeniul creditelor ipotecare cu risc ridicat, cresterea pretului petrolului si al aurului, precum si deteriorarea pietei muncii – in decembrie au fost create numai 18.000 de noi locuri de munca in SUA.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News