Evenimentul Zilei > Actualitate > Viktor Orban vrea vaccin împotriva Covid-19 din China. Reproşuri pentru Uniunea Europeană
Viktor Orban vrea vaccin împotriva Covid-19 din China. Reproşuri pentru Uniunea Europeană

Viktor Orban vrea vaccin împotriva Covid-19 din China. Reproşuri pentru Uniunea Europeană

Viktor Orban vrea vaccin antiCovid-19 din China şi într-o declaraţie la postul public de radio, prim-ministrul Ungariei a explicat că această situaţie are legătură cu mai-marii din Uniunea Europeană.

Viktor Orban vrea vaccin împotriva Covid-19 din China din cauză că Ungaria nu primeşte suficiente doze de vaccin de la Uniunea Europeană. Premierul vrea ca autorităţile sanitare să dea rapid „un răspuns clar” despre posibilitatea folosirii unui vaccin antiCovid-19 din China.

Orban a explicat că în Ungaria, capacitatea de vaccinare depăşeşte mult cantitatea de vaccinuri disponibile. În acest context, el a motivat că foarte mulţi unguri sunt provaccinare.

Viktor Orban vrea vaccin împotriva Covid-19 din China

În pledoaria pentru vaccinul chinezesc împotriva Covid-19, Orban a subliniat că în Uniunea Europeană nu există suficiente doze.

„Motivul pentru care nu ne putem mişca mai repede cu vaccinarea populaţiei nu este acela că sistemul de sănătate ungar este incapabil să vaccineze în masă oamenii, ci penuria de vaccinuri”, a spus premierul ungar.

Totodată, el a remarcat că Ungaria a vaccinat 105.728 de oameni, în timp ce Marea Britanie are aproape 4% din populaţie vaccinată.

„Rata de vaccinare în UE este sub 1% din cauza faptului că aici nu există suficiente vaccinuri. Acum, în vremuri tulburi, sarcina este să obţinem un vaccin, în loc să arătăm cu degetul spre Bruxelles”, a completat Orban.

Vaccin împotriva Covid-19 din China, soluţia lui Viktor Orban

Pus în faţa acestei situaţii, Orban a subliniat că Ungaria se află aproape de a obţine un vaccin chinezesc în cantităţi mari. Totuşi, asta se va întâmpla doar dacă autorităţile sanitare îl vor aproba.

Obiectivul lui Orban este să accelereze campania de vaccinare pentru a ridica restricţiile care afectează economia.

Guvernul de la Budapesta a anunţat joi că a ajuns la un acord cu Sinopharm pentru achiziţionarea vaccinului produs de compania chineză.

Conform Agepres, este ultima „ieşire din rând” faţă de oficialii de la Bruxelles, care descurajează ţările membre ale UE să încheie acorduri bilaterale pentru achiziţia de vaccinuri.

Viktor Orban vrea vaccin împotriva Covid-19 din China. Premieră în UE

Astfel, Ungaria ar putea deveni prima ţară din Uniunea Europeană care ar accepta un vaccin chinezesc. Şi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a avut un mesaj în aceeaşi notă.

Acesta a spus că transporturile de vaccinuri distribuite prin programul UE vin prea încet, cu livrări săptămânale de sub 100.000 de doze. În acest context, Ungaria va continua discuţiile cu Rusia şi China pentru achiziţia suplimentară de vaccinuri.

„Am încheiat practic un acord cu Sinopharm. Primul transport ar putea include până la un milion de doze”, a precizat el. Mai departe,
calendarul livrărilor din China depinde de agenţia sanitară ungară şi cât de repede va autoriza vaccinul produs de Sinopharm.

Vaccinul produs de Sinopharm a fost folosit pentru a imuniza în jur de 20 milioane de oameni.

Ungaria a primit 129.860 de doze de vaccinuri produse de Pfizer şi de Moderna. Ai fost vaccinate puţin peste 96.000 de persoane.

Ungaria a depăşit vârful celui de-al doilea val epidemic

Gulyas a mai spus că vârful celui de-al doilea val epidemic a fost depăşit în Ungaria. De asemenea,  numărul de cazuri noi de infectare cu Covid-19 a scăzut. Totuşi, restricţiile nu pot fi relaxate deocamdată.

În Ungaria este în vigoare restricţia de deplasare după ora 19:00. De la 11 noiembrie, şcolile secundare, hotelurile şi restaurantele sunt închise şi adunările interzise.

Ungaria are aproape 10 milioane de locuitori şi până joi a raportat 347.636 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi 11.066 de decese. 5.000 de persoane bolnave de COVID-19 sunt spitalizate.

sursa: agerpres.ro