Viktor Orban vrea într-o familie europeană de dreapta. Fidesz s-a retras din PPE „Acum sarcina este de a construi dreapta democrată europeană fără PPE”, a scris Orban pe pagina sa de Facebook. “PPE a devenit în cele din urmă un apendice al stângii europene”, a adăugat el.

Noua alianţă de dreapta europeană luată în considerare de Orban le va oferi un spaţiu comun „tuturor cetăţenilor europeni care nu vor migranţi, multiculturalism, care nu sunt dependenţi de mania LGBT, care protejează tradiţiile creştine şi respectă suveranitatea naţională”, a mai scris el joi pe Facebook.

Disputa dintre conducerea PPE şi Fidesz durează de mai mulţi ani. Aceasta s-a acutizat în urma insultelor adresate fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, membru al PPE, scrie Agerpres.

Politicile lui Orban, care au inclus măsuri restrictive privind azilul şi o lege privind organizaţiile neguvernamentale, au făcut ca guvernul său conservator să intre în conflict cu alte partide din PPE. Dar şi cu Comisia Europeană. El însuşi a acuzat PPE că s-a îndepărtat prea mult de valorile sale conservatoare.

Viktor Orban a decis ieșirea din Fidesz

Viktor Orban vrea într-o familie europeană de dreapta. ApartenenţaFidesz la PPE a fost suspendată în 2019, iar cei 12 eurodeputaţi ai săi au părăsit miercuri grupul.

Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European a modificat, miercuri, regulamentul intern astfel încât un partid membru să poată fi suspendat în ansamblul său. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al grupului dar și de eurodeputatul Siegfried Mureșan. La puțin timp, partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban și-a anunțat retragerea din grupul PPE.

Premierul ungar Viktor Orban a avertizat că partidul său, Fidesz, va părăsi grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European şi nu va aştepta să fie suspendat în conformitate cu viitoarele reguli care urmau să fie aprobate miercuri.

Trebuie spus că PPE avea până la retragerea Fidesz 187 de mandate. Acum au rămas cu 175 de eurodeputați.