Cel care a anunţat luarea de poziţie a guvernului, este acelaşi premier maghiar care, după cum fac referire agenţiile de presă, a spus parlamentului că vrea să facă apel la Tribunalul de Justiţie al Uniunii Europene. ''Ungaria studiază modalitatea de a se folosi de căile legale în acest caz'', s-a exprimat Orban în faţa parlamentarilor de la Budapesta.

Funcţionarii maghiari şi-au exprimat dubiile care existau asupra rezultatului votului exprimat după şedinţa plenară de la Strasbourg. Potrivit maghiarilor, majoritatea de 2/3 pentru aprobarea declanşării procedurilor articolului 7 din Tratat, n-a existat în momentul votului. Dubii care au hotărât preşedinţia austriacă să ceară Consiliului Europei o părere legală, oficială.

Potrivit Il Giornale, surse din Parlamentul European au spus că abţinerile nu contează ca voturi exprimate. Pentru acest motiv, votul este considerat valid. Însă, în ceea ce priveşte preşedinţia austriacă, UE confirmă că ''este părerea unui birou al unei alte instituţii, asupra căreia noi nu ne amestecăm''. Aceasta este explicaţia Parlamentului. Aceeaşi părere este cea privind eventualitatea ca Ungaria să facă apel la Tribunalul European de Justiţie: ''e vorba de hotărârea unui Stat suveran asupra căreia  de asemenea nu ne amestecăm''.