Evenimentul Zilei > International > Viitoarea relație Iran-SUA, miza asasinării lui Mohsen Fakhrizadeh?
Viitoarea relație Iran-SUA, miza asasinării lui Mohsen Fakhrizadeh?

Viitoarea relație Iran-SUA, miza asasinării lui Mohsen Fakhrizadeh?

Necunoscut de majoritatea iranienilor până vineri, când a fost asasinat, omul de știință Mohsen Fakhrizadeh era însă bine cunoscut celor care s-au aflat în centrul programul nuclear al Iranului. Sursele de securitate occidentale l-au considerat ca un instrument.

Mass-media iraniană a minimizat importanța lui Mohsen Fakhrizadeh, prezentându-l în ultimele săptămâni ca om de știință și cercetător implicat în căutarea „kiturilor de testare autohtonă pentru Covid-19”.

Mark Fitzpatrick, cercetător asociat la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra, care urmărește îndeaproape programul nuclear al Iranului, a scris de asemenea pe Twitter: „Programul nuclear din Iran a trecut de mult de momentul în care depinde de o singură persoană”.

Se știe însă că, atunci când a fost atacat, Fakhrizadeh era însoțit de mai multe gărzi de corp, indicând cât de serios luau autoritățile din Iran securitatea sa. Motivul asasinatului – pentru care nimeni nu și-a asumat răspunderea – pare să fi fost politic, mai degrabă decât legat de activitățile nucleare ale Iranului.

Două motive posibile se evidențiază: în primul rând, periclitarea potențialelor îmbunătățiri ale relațiilor dintre Iran și noua administrație Joe Biden din SUA.

Și, în al doilea rând, să încurajeze Iranul să se angajeze în acte de represalii, scrie BBC.

„Inamicii nostril se confruntă cu săptămâni stresante”, a declarat președintele iranian Hassan Rouhani în primele sale remarci asupra asasinatului lui Fakhrizadeh.

„Sunt conștienți de faptul că situația globală se schimbă și încearcă să profite la maximum de aceste zile pentru a crea condiții instabile în regiune”, a adăugat el.

Când Rouhani se referă la „dușmanii” Iranului, el vorbește evident despre administrația Trump, Israel și Arabia Saudită.

Atât Israelul, cât și Arabia Saudită sunt îngrijorate de evoluția politicii din Orientul Mijlociu și de consecințele sale pentru ele, odată ce președintele ales Joe Biden va prelua funcția.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.