Evenimentul Zilei > International > Asasinarea „eminenței nucleare” din Iran, prima provocare pentru Joe Biden
Asasinarea „eminenței nucleare” din Iran, prima provocare pentru Joe Biden

Asasinarea „eminenței nucleare” din Iran, prima provocare pentru Joe Biden

Asasinarea șeful programului nuclear al Iranului, la Teheran, o operațiune atribuită Israelului, riscă să alimenteze tensiunile din regiune și să complice sarcina președintelui ales al SUA, Joe Biden, care și-a semnalat intenția de a relua dialogul cu Republica Islamică.

Iran a acuzat, vineri, autoritățile din Israel că au dorit să semene „haosul” prin uciderea lui Mohsen Fakhrizadeh, 59 de ani, un om de știință de prim rang în programul nuclear al Teheranului, lăsând să se înțeleagă că statul evreu a acționat cu binecuvântarea Statelor Unite.

Washingtonul nu a comentat oficial operațiunea, dar președintele în exercițiu, Donald Trump, a redistribuit pe Twitter un articol și comentariile despre acest caz, scrie Le Point.

Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear internațional privind Iranul, încheiat la Viena în 2015, în numele unei politici de „presiune maximă” împotriva Republicii Islamice, pe care guvernul său este hotărât să o ducă până la sfârșitul mandatului său.

Șeful diplomației de la Washington, secretarul de Stat Mike Pompeo, care tocmai a făcut o vizită în Israel, a impus, vineri noi, sancțiuni economice împotriva a patru companii chineze și ruse acuzate că au sprijinit dezvoltarea programului nuclear iranian.

„Această administrație este în funcție  până pe 20 ianuarie” și „va continua să își pună în aplicare politicile până la final”, a dat recent asigurări un înalt oficial al Departamentului de Stat, care a solicitat anonimatul.

„Sper că acest echilibru de putere favorabil pe care administrația încearcă atât de mult să-l realizeze” va fi „folosit corespunzător de viitorul guvern american pentru a-i împinge pe iranieni să se comporte ca o țară normală”, a adăugat el.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.