Evenimentul Zilei > International > Președintele vrea răzbunare. Creierul programului nuclear a fost ucis. Războiul, iminent?
Președintele vrea răzbunare. Creierul programului nuclear a fost ucis. Războiul, iminent?

Președintele vrea răzbunare. Creierul programului nuclear a fost ucis. Războiul, iminent?

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, acuză Israelul de asasinarea omului de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh.

Preşedintele Iranului a acuzat sâmbătă Israelul că a asasinat un proeminent cercetător iranian suspectat de multă vreme că ar fi creierul unui program nuclear secret, informează televiziunea de stat, citată de Reuters şi AFP.

Conducătorii militari şi religioşi au ameninţat vineri cu răzbunarea pentru uciderea, vineri, a lui Mohsen Fakhrizadeh, despre care media susţine că a murit la spital după ce fost împuşcat de o echipă de asasini în maşina sa, în apropiere de Teheran.

Iranul vrea răzbunare

„Încă o dată, mâinile nemiloase ale aroganţei mondiale, cu regimul sionist uzurpator ca mercenar, sunt pătate cu sângele unui fiu al acestei naţiuni”, a denunţat Hassan Rouhani într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial. Iran utilizează în general expresia „aroganţă mondială” pentru a desemna SUA.

„Asasinarea martirului Fakhrizadeh arată disperarea duşmanilor noştri şi profunzimea urii lor… Martiriul lui nu va încetini realizările noastre”, a mai menţionat preşedintele din Iran.

Moartea lui Fakhrizadeh ar putea provoca confruntare între Iran şi duşmanii săi în ultimele săptămâni ale preşedinţiei lui Donald Trump, complicând în acelaşi timp eforturile preşedintelui-ales Joe Biden de a resuscita destinderea din timpul mandatului lui Barack Obama, comentează Reuters.

Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat vineri

Un eminent om de ştiinţă iranian în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh, a fost asasinat vineri în apropiere de Teheran, au relatat media de stat iraniene, iar ulterior Ministerul Apărării şi Ministerul de Externe din Iran au confirmat informaţia.

Fakhrizadeh a decedat la spital, după un atac la Absard, comitatul Damavand.

Numele lui Fakhrizadeh, care potrivit serviciilor de informaţii occidentale a supervizat programul nuclear iranian, este menţionat în rezoluţiile ONU cu privire la sancţiuni din cauza activităţii sale în presupusa dezvoltare a armelor nucleare iraniene.

Israel, principalul suspect

Iranul a anunţat că există „indicii serioase privind responsabilitatea Israelului” în asasinarea unui important om de ştiinţă iranian în domeniul nuclear şi îşi rezervă dreptul de a se apăra, se arată într-o scrisoare trimisă vineri secretarului general al ONU Antonio Guterres şi Consiliul de Securitate al ONU.