Evenimentul Zilei > Actualitate > Important savant iranian ucis într-un atac. Autoritățile amenință cu răzbunarea
Important savant iranian ucis într-un atac. Autoritățile amenință cu răzbunarea

Important savant iranian ucis într-un atac. Autoritățile amenință cu răzbunarea

Șeful programului nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh a murit la spital, după ce a fost grav rănit într-un atac armat în apropiere de Teheran.

Atacul a avut loc într-o localitate din apropierea Teheranului, iar martorii oculari au relatat despre o explozie urmată de focuri de mitralieră. Într-o declarație făcută vineri, ministerul apărării din Iran a declarat a precizat că autoturimul în care se afla Mohsen Fakhrizadeh a fost atacată de teroriști înarmați:

„Teroriștii înarmați au vizat un vehicul care transporta Mohsen Fakhrizadeh, șeful organizației de cercetare și inovare a ministerului. După o ciocnire între teroriști și gărzile sale de corp, domnul Fakhrizadeh a fost grav rănit și a fost transportat de urgență la spital. Din păcate, nu a mai putut fi salvat în ciuda eforturilor echipei medicale”.

Știrea despre uciderea lui Fakhrizadeh vine pe fondul unei preocupări recente cu privire la cantitatea crescută de uraniu îmbogățit pe care o produce Iranul. Uraniul îmbogățit este o componentă vitală atât pentru generarea de energie nucleară civilă, cât și pentru armele nucleare militare. În fața acestor preocupări, Iranul a insistat permanent că programul său nuclear este exclusiv în scopuri pașnice.

Alți patru oameni de știință iranieni au mai fost asasinați între 2010 și 2012, iar Iranul a acuzat Israelul de complicitate la crimă.

Cine a fost Mohsen Fakhrizadeh

Mohsen Fakhrizadeh a fost cel mai cunoscut om de știință iranian în domeniul nuclear și ofițer superior al Corpului de elită al Gărzii Revoluționare Islamice, al cărui comandant, generalul Hossein Salami, a și declarat că va răzbuna moartea sa.

„Asasinarea oamenilor de știință din domeniul nuclear este cea mai evidentă încălcare a dreptului la autodeterminare de către hegemonia globală, pentru a împiedica accesul nostru la științele moderne”, a spus generalul-maior Hossein Salami.

Savantul iranian era considerat de agențiile de informații occidentale  responsabil pentru programul secret de înarmare nucleară dezvoltat de Iran. Acest lucru a fost declarat public de premierul israelian Benjamin Netanyahu, în 2018.

„Țineți minte acest nume, Fakhrizadeh”, a spus Netanyahu cu ocazia distrugerii de către Israel a unor ținte în care se suspecta că Iranul făcea experimente legate de programul nuclear.

În 2015, New York Times l-a comparat cu savantul iranian cu J. Robert Oppenheimer, fizicianul care a condus Proiectul Manhattan și care, în timpul celui de-al doilea război mondial, a produs primele arme atomice.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: