Are Iranul instalații NUCLEARE ascunse în Coreea de Nord?
- Radu Pădure
- 30 martie 2015, 18:31
Acordul nuclear al Washingtonului cu Teheranul depinde de inspecțiile agresive care ar trebui să aibă loc în Iran. Însă acesta ar putea dezvoltra un program secret în țara lui Kim Jong-Un.
În octombrie 2012, Iranul a început să staționeze personal la o bază militară din Coreea de Nord, într-o zonă muntoasă, la frontiera cu China. Iranienii, angajați ai Ministerului Apărării și ai unor firme asociate se pare că lucrează la dezvoltarea de armament nuclear, scria Reuters.
Ahmed Vahidi, ministrul iranian al Apărării la vremea respectivă, a negat că a trimis oameni în Coreea de Nord, însă informațiile par să aibă sens, după ce cele două țări au anunțat un tratat de cooperare tehnică luna trecută, scrie The Daily Beast.
Statele Unite par hotărâte să redacteze până la 31 martie un acord cu Iranul în ceea ce privește programul nuclear al Teheranului, care este o acoperire pentru un program nuclear militar.
Cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China) încearcă să determine Iranul să accepte inspecții oriunde și oricând din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
Dacă regimul de la Teheran acceptă, atunci el nu va mai putea să ascundă centrifuge nucleare neautorizate.
Nu pe teritoriul Iranului. Dar în Coreea de Nord? Phenianul nu și-a ascuns niciodată ambițiile nucleare și războinice.
Comerțul nuclear dintre Iran și Coreea de Nord este suficient de substanțial pentru a fi numit un „program”. Larry Niksch de la Center of the Center for Strategic and International Studies din Washington a estimat că schimburile nucleare dintre cele două țări se cifrează între 1,5 și 2 miliarde de dolari anual. O parte din este alocată rachetelor și altor echipamente militare, restul fiind destinate dezvoltării capacităților nucleare ale Iranului.
Mai mult, Mohsen Fakhrizadeh, despre care se spune că ar fi șeful programului nuclear iranian, a fost cu siguranță în Coreea de Nord în februarie 2013, pentru a participa la cel de-al treilea test nuclear al Phenianului. Există informații că și la primele două experiențe nucleare au fost prezenți oameni de știință iranieni.
Coreea de Nord a mai vândut Iranului materiale pentru nucleul bombelor, poate chiar uraniu îmbogățit. Ziarul britanic The Telegraph scria că, în 2002, un recipient cu uraniu nord-coreean s-a spart și a contaminat pista aeroportului din Teheran.
În 2013, Meir Dogan, fost director al Mossad, a acuzat Coreea de Nord că a acordat asistență pentru un reactor iranian cu plutoniu.
Relațiile bune dintre cele două regimuri datează de mult timp. Sute de nord-coreeni au lucrat la 10 unități pentru instalații și rachete nucleare în Iran.
Așadar, chiar dacă Iranul acceptă protocolul în care permite controale oricând și oriunde pe teritoriul său, el ar putea să-și continue nestingherit programul de dezvoltare al bombei nucleare, conchide publicația americană.