Evenimentul Zilei > Actualitate > Videoconferință secretă dată peste cap de un jurnalist. Apariția a stârnit râsul oficialilor. VIDEO
Videoconferință secretă dată peste cap de un jurnalist. Apariția a stârnit râsul oficialilor. VIDEO

Videoconferință secretă dată peste cap de un jurnalist. Apariția a stârnit râsul oficialilor. VIDEO

Un jurnalist olandez a reușit să participe la o videoconferință secretă a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană, folosindu-se de datele unui oficial pe care le-a obținut dintr-o postare de pe Twitter.

Premierul olandez Mark Rutte a solicitat guvernului pe care îl conduce să ia măsuri menite să întărească securitatea digitală, după ce jurnalistul Daniel Verlaan a reușit să intre într-o videoconferință cu caracter confidential a miniștrilor Apărării din Uniunea Europeană. Pentru a-și asigura accesul, jurnalistul a folosit datele ministrului olandez al Apărării, Ank Bijleveld pe care le-a găsit pe o imagine de pe contul acestuia de Twitter, după cum relatează AFP.

Potrivit canalului privat RTL Nieuws, Daniel Verlaan a reușit să se înscrie la reuniunea securitată a miniștrilor Apărării din UE după ce a descoperit un nume de utilizator și o parte dintr-un cod confidențial de acces în imaginea care o arată pe Ank Bijleveld lucrând de la distanță. Ministrul olandez al Apărării se află în carantină, iar în fotografia pe care a postat-o se vedeau o parte din informațiile cuprinse în documentele de pe biroul său.

Astfel, jurnalistul a putut reface codul secret, dat fiind că cinci dintre cele șase cifre care îl formau erau vizibile într-unul dintre documente. De aici și până la a obține accesul la întâlnire nu a mai fost decât un pas, după cum a informat RTL.

Un episod amuzant

Jurnalistul și-a făcut apariția între ceilalți miniștri ai apărării, care se pregăteau să discute chestiuni confidențiale, într-un tricou negru, zâmbitor, făcându-le semne cu mâna. Jurnalistul a fost remarcat, iar prezența sa la întrunire a stârnit, pe de-o parte hohote de râs, iar pe de alta reacții de indignare din partea oficialilor europeni. Episodul amuzant a fost publicat pe contul său de Twitter.

„Știți că intrați într-o conferință secretă?”, s-a arătat iritat, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

„Da, da, îmi pare rău. Sunt un jurnalist olandez. Îmi pare rău că v-am întrerupt conferința, plec”, a fost replica jurnalistului, în timp ce mare parte dintre participanți au izbucnit în hohote de râs, amuzați de situație. „Este o infracțiune, ar trebui să întrerupeți (conexiunea) înainte de sosirea poliției”, a fost sfătuit de un alt participant la întrevederea secretă.

Chiar dacă jurnalistul a ieșit, miniștrii au preferat să întrerupă conferința din motive de secuitate, urmând ca aceasta să fie reprogramată.