Victor Pițurcă trebuia să dea un nume dosarului cu măștile MApN? Când apar generalii și politicienii?

Victor Pițurcă trebuia să dea un nume dosarului cu măștile MApN? Când apar generalii și politicienii? Sursa: Arhiva EVZ

Încă din septembrie 2022 se știa despre dosarul în care procurorii DNA l-au umflat pe Victor Pițurcă duminică seara, l-au dus la audieri, iar luni au dat mandat de reținere. O fi sau nu vinovat, vom vedea. Însă avem deja un nume propagat prin media: Dosarul Pițurcă.

Acum pe Victor Pițurcă, nume celebru la nivel internațional ca fotbalist și selecționer al naționalei României, l-au lăsat acasă, sub control judiciar. Ce vedem în acest moment, însă, ridică niște întrebări fiindcă sunt suspiciuni destule.

În urmă cu câteva luni, la începutul lui septembrie, publicam articolul „Victor Pițurcă va fi audiat în mega-dosarul măștilor pentru MApN. Precheziții și primele audieri au avut loc deja”. Atunci am aflat că va fi martor. Deci despre afacere se știa de minim un an și jumătate. Nu că ar fi inculpat Pițurcă, fiindcă alții erau cei care pritociseră afacerea cu producerea și comercializarea de măști cu aportul armatei. Să vedem de ce dintre toți cei vizați, capete sus-puse, anchetatorii au ales să iasă în spațiul public cu celebrul Victor Pițurcă.

Scriam atunci că fostul antrenor al naționalei va fi chestionat în legătură cu derularea unui contract de achiziție privind o cantitate însemnată de măști de către Ministerul Apărării Naționale. Era legat și de celebra inaugurarea a unei linii de producție, realizată de Romarm în comuna Dragomirești, județul Dâmbovița. A fost prezent acolo, în fruntea delegației, premierul anului 2020 Ludovic Orban, care s-a arătat foarte încântat că armata noastră va produce măștile pandemiei Fpt 2 sau 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar că făbricuța aceea improvizată n-a produs mare lucru. S-au oprit mașinăriile după ce a plecat Orban fiindcă erau proaste, cumpărate fără omologările necesare. Toată presa a semnalat atunci că cele 7 mașini achiziționate de Romarm fac obiectul unei afaceri dubioase. Premierul Ludovic Orban a fost obligat să iasă cu un răspuns pentru opinia publică: „I-am solicitat domnului ministru (n.r. Nicolae Ciucă) o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și a putea asigura piața românească din producția internă”.

E posibil ca de atunci să fi început ancheta internă la MApN, iar concluziile să fi ajuns la procurorii militari. Nu știm sigur. Știm însă că dosarul a început să prindă contur de la începutul anului 2021 și să aflăm informații, pe surse, despre afacerile cu măști. Nume grele din armată și din politică, niște cetățeni italieni implicați. Pe lângă cercetarea vizând achiziția unor mașini de producție proaste, aduse de firma INTERARMS a italienilor de la Beretta, era vizat și importul unor măști Fpt care să fie distribuite în spitalele militare. Se reclamase calitatea proastă a produselor de la Dragomirești, care nu erau nici conforme cu standardele impuse.

La acest moment intră în scenă directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu, cunoscut al italienilor, furnizori de mașinării proaste, dar și un general, șef al Direcției Medicale din MApN. Numele lui a fost dezvăluit în presă de mult timp și a reapărut în toamnă, când am scris despre „Dosarul măștilor MApN”, aflat în cercetare la Parchetul Militar: generalul Dragoș Popescu. Surse din armată spun că e vărul ministrului Virgil Popescu, care era ministrul Economiei și în 2020.

Alte informații indică faptul că cei doi veri Popescu ar fi fost în relații apropiate cu Gabriel Țuțu, directorul Romarm și se pare că împreună ar fi căutat soluția ca să acopere eșecul cu achiziția mașinilor pentru măști de la italieni. Iar soluția a fost importul de măști, tot cu ajutorul MApN. Așa s-ar fi ajuns la firma familiei Pițurcă.

Cât de strânsă e legătura dintre mai multe anchete aflate în birourile procurorilor, toate legate de măștile MApN?

Pe de altă parte, un alt dosar era și este în lucru: cel cu măștile importate de bucătăreasa din Giurgiu, paravan al unui potent om de afaceri, patron al companiei Sanimed și un apropiat al premierului Ludovic Orban.

Ancheta începuse în vara anului 2020. DNA și Curtea de Conturi au deschis atunci dosare, s-au făcut cercetări la Departamentul Situațiilor de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat, care comandase măștile. Inspectorii au constatat că, deși prin contract firma-paravan Romwine din Giurgiu trebuia să asigure transportul mărfii importate, măștile au fost aduse cu 8 curse speciale ale Armatei Române, de pe două aeroporturi din Istanbul.

Aici apare implicarea unor decidenți din MApN și DSU. Curtea de Conturi a susținut că cele opt transporturi aeriene, în valoare de 149.000 de euro, au fost comandate la cererea șefului DSU, Raed Arafat. Zborurile au fost efectuate în 23 martie, 2 aprilie, 10 aprilie, 15 aprilie, 22 aprilie – două, 8 mai și 15 mai. A fost întocmit un raport pe care Curtea de Conturi l-a înaintat procurorilor pentru că trebuiau ceruți firmei banii pentru aceste zboruri plătite de Armată. A fost și aici o bâlbâială, niște explicații date ba de comandantul IGSU, generalul Iamandi, ba de reprezentanța Sanimed, că până la urmă banii s-au plătit, dar după ce a sesizat lipsa lor Curtea de Conturi.

Despre finalitatea acestui dosar nu se știe nimic. Poate Ludovic Orban să aibă ceva informații. Decidenții par liniștiți, parcă nici n-au existat afacerile pandemiei.

Să revenim la dosarul inițial din care s-a disjuns cel care acum este la DNA și a transformat totul în „Dosarul Pițurcă”. Năravul de pe vremuri, cu nume sonore și tot felul de picanterii care plac publicului, se vede că nu s-a schimbat nici după plecarea Codruței Kovesi.

Despre dosarul aflat în lucru la Parchetul Militar, s-au aflat mai multe în toamna anului trecut. Procurorii adunaseră informații despre perioada din 2020, când șefi din armată încercau să acopere eșecul de la fabrica din Dragomirești. Bomba a explodat în presă abia după doi ani, în septembrie 2022. S-a scris că generalul Dragoș Popescu, șeful Direcției Medicale din MApN, s-a ocupat de achiziționarea măștilor cu ajutorul italienilor Riccardo și Andrea Barsanti de la Beretta. Acesta i-a spus „șefului farmaciilor din cadrul Direcției Medicale să găsească transport și fondurile necesare pentru achiționarea echipamentelor medicale, cu precădere măști întrucât MAPN nu dispunea de sumele respective, potrivit prosport.ro.

Aici se pare că s-a apelat la Victor Pițurcă, un apropiat al Clubului Steaua. Măștile găsite de italieni în China au fost livrate de către chinezi către firma HELIOS, deținută de Vasile Neacșu, un apropiat al fostul selecționer. Firma fiului său ar fi cea care ar fi plătit transportul măștilor care au ajuns la MApN. Vom vedea ce va spune rechizitoriul procurorilor DNA la final. Deocamdată, cei trei inculpați – Victor și Alex Pițurcă și Gabriel Țuțu au scris declarații în fața procurorilor, juniorul a fost dus și în fața instanței.

Dar generalii, politicienii, italienii, ei când apar în plimbare la DNA sau la Parchetul militar? Că doi ani pentru a ancheta un „mișmaș” făcut de Alex Pițurcă parcă e de râsul curcilor, un atentat la inteligență. Iar dacă e vorba de o răfuială politică, după cum o previzionează unii, fiți siguri că presa corectă nu va înghiți gălușca.