Protestele și politica. Cazul Victor Ciorbea, sindicalistul ajuns prim-ministrul României și Avocatul Poporului

Protestele și politica. Cazul Victor Ciorbea, sindicalistul ajuns prim-ministrul României și Avocatul PoporuluiVictor Ciorbea, sindicalistul ajuns premier și Avocatul Poporului. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În România se regăsesc numeroase exemple de politicieni care s-au folosit de funcțiile din sindicate pentru a ajunge pe scena politică a țării. Din această categorie face parte și Victor Ciorbea, care în iunie 1990 era președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR), iar ulterior a devenit premierul României (1996-1998).

Fost premier, primar general, senator și avocat al poporului, Victor Ciorbea a apărut pentru prima oară în spațiul public la începutul anilor '90. Atunci, acesta se prezenta românilor ca lider de sindicat în Confederația Națională a Sindicatelor Libere –Frăția, apoi în Confederația Sindicatelor Democratice din România.

Victor Ciorbea, lider de sindicat alături de Miron Mitrea

Victor Ciorbea a fost unul dintre marii sindicaliști români, alături de Miron Mitrea. Pe vremea lui Nicolae Văcăroiu (premier între 1992-1996), sindicatele se bucurau de o adevărată putere în stat, iar promisiunile că nu vor intra în politică au fost încălcate treptat.

În 1993, la vârsta de 38 de ani, Victor Ciorbea se afla în fruntea unei mulțimi de aproximativ 100.000 de oameni și protesta împotriva premierului de la acea vreme. La prima vedere fidel intereselor celor mulți, Ciorbea absolvise Facultatea de Drept din Cluj în 1979, ca șef de promoție pe țară. A fost judecător și procuror în perioada comunistă și făcuse și o carieră academică la Facultatea de Drept din București.

Șansa de a ieși în față a apărut în noiembrie 1995, după moartea lui Corneliu Coposu. Victor Ciorbea s-a alăturat PNȚCD (Partidul Național Creștin-Democrat), principala forță de opoziție din România.

Corneliu Coposu îl susținuse pe Victor Ciorbea

În 1996, Convenția Democrată (în care PNȚCD era principala forță) a câștigat toate alegerile din țară. Coaliția a reușit să îl aducă la conducerea țării pe Emil Constantinescu. Atunci, Ciorbea a câștigat alegerile pentru București după ce a propus „un contract” prin care se angaja să plece de la putere în cazul în care nu respecta promisiunile făcute.

Din păcate pentru români, perioada 1996-2000 a fost una de mari sacrificii, iar noii politicieni nu au reușit să se ridice la nivelul așteptărilor.

Victor Ciorbea a avut chiar și o imagine bună în ochii lui Vadim Tudor, la început, fiind considerat „serios”.

Principalii favoriți pentru postul de prim-ministru erau Radu Vasile și Ulm Spineanu

După ce a avut loc victoria lui Emil Constantinescu și a Convenției Democrate, favoriții pentru postul de prim-ministru erau Radu Vasile și Ulm Spineanu. Cu toate acestea, alesul a fost Victor Ciorbea.

Numirea lui Ciorbea ca prim-ministru nu a fost apreciată de membrii vechi ai partidului. Mai mult, Ciorbea nici măcar nu renunțate la funcția de primar al Bucureștiului

Ciorbea și-a început mandatul de la Guvern anunțând că ușa biroului său o să fie mereu deschisă. Acesta îi avertiza pe membrii guvernului să iasă din orice afaceri s-ar afla. Coaliția de guvernare nu avea însă să funcționeze. În martie 1998, Victor Ciorbea își dădea demisia.

Victor Ciorbea și-a înființat societatea „Ciorbea Victor și Ciorbea Lacrima” după anul 1998

După demisia din funcția de premier, Ciorbea s-a concentrat mai mult pe avocatură. A înființat alături de soția sa societatea „Ciorbea Victor și Ciorbea Lacrima”, iar la mijlocul anilor 2000 a fost, pentru câțiva ani, președintele PNȚCD. Partidul nu avea însă să mai conteze pe scena politică a țării.

În 2012, Victor Ciorbea a fost ales senator de București pe listele USL. Din declarațiile de avere depuse, Ciorbea a avut la un moment dat peste 1.5 milioane de euro datorii la bănci.

În aprilie 2014 a fost propus de PNL pentru funcția de avocat al poporului. În timpul votului din plen, liberalii s-au răzgândit și au decis să părăsească sala. În schimb, acesta a primit sprijinul PSD și susținerea lui Victor Ponta. A reușit în cele din urmă să obțină funcția.

Institutul de Politici Publice a acuzat că funcția de Avocat al Poporuluieste politizată:

„Numirea în această funcție a unei persoane cunoscută pentru pozițiile partizane virulente, fost președinte de partid, prim ministru politic și, până recent, senator PNL, reprezintă o ignorare brutală a acestei condiții minimale pentru funcționarea eficientă a instituției”, se arăta atunci într-un comunicat al Institutului.

Avocatul Poporului l-a susținut pe Liviu Dragnea

După ce PSD a câștigat alegerile parlamentare, în Liviu Dragnea a fost împiedicat în ianuarie 2017 să ocupe funcția de prim-ministru, din cauza unei condamnări penale.

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională o lege care data din 2001 și care împiedică condamnații penal să facă parte din Guvern. A fost organizat un protest împotriva lui Victor Ciorbea.

PSD, la sfârșitul lui ianuarie, a adoptat OUG 13. Sute de mii de români au ieșit în stradă. Societatea civilă a cerut ca Avocatul Poporului să intervină. Ciorbea a rămas la fel de indiferent la solicitările românilor.

Anul următor, când au avut loc ample proteste împotriva legilor justiției, Ciorbea a plecat în concediu. Tot în aceeași perioadă, Senatul aproba un proiect de lege care îi permitea Avocatului Poporului să cumuleze indemnizația cu pensia specială. Victor Ciorbea încasa un salariu atunci peste 35.000 de lei lunar.

Victor Ciorbea a evitat să ofere explicații despre plecarea în concediu

Ciorbea a avut o reacție nervoasă atunci când a fost întrebat de ce nu a delegat atribuțiile pentru contestarea la CCR a OUG 92 privind legile justiției.

Acuzat că a plecat în concediu cu o zi înainte de intrarea în vigoare a ordonanțe de urgență pe legile justiției, Avocatul Poporului a refuzat să ofere explicații.

Acesta a spus că se află în avion și că nu mai poate vorbi timp de zece ore. A precizat însă că va fi prezentat un comunicat de presă, însă acesta nu a mai apărut.

Victor Ciorbea, sindicalist

Victor Ciorbea a beneficiat de amnistie fiscală

După ce a plătit în 2019 la ANAF împreună cu soția sa 100.000 de lei pe impozite restante din 2008, Victor Ciorbea s-a bucurat de o ștergere a unei datorii de aproximativ 270.000 de lei. Fostul prim-ministru era plin de datorii la momentul în care a preluat funcția de Avocat al Poporului.

În perioada în care s-a aflat în fruntea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea a fost un aliat fidel al PSD.

Din declarația de avere a lui Victor Ciorbea la finalul mandatului, acesta a declarat că în 2018, alături de soția sa, a avut venituri de 600.000 lei/an:

„Domnul Victor Ciorbea a înaintat, astăzi (n.r. 24 iunie 2019), o adresă președinților Senatului și Camerei Deputaților. Acesta a informat că mandatul domniei sale de Avocat al Poporului a încetat”, se arată într-un comunicat al instituției Avocatului Poporului.

Ciorbea a avut 150.000 de lei/an salariul de avocat al poporului și o pensie de 157.560 lei/an. Soția a câștigat ca avocat 93.000 de lei și a avut o pensie de 199.200 de lei.

Victor Ciorbea, sindicalist

00:00/01:00
evz
Truvid
auto skip