Consiliul Superior al Magistraturii a făcut public avizul pe Legile Justiției

Consiliul Superior al Magistraturii a făcut public avizul pe Legile JustițieiSursa: fotoArhiva EVZ

Consiliul Superior al Magistraturii a facut public luni, 22 august 2022, avizul favorabil cu observatii dat proiectelor ministrului Justitiei Cătălin Predoiu. Reamintim că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pe data de 11.08.2022 favorabil, cu observații, proiectele de modificare a Legilor Justiției.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât avizarea favorabilă, cu observațiile adoptate în cadrul şedinţei Comisiei nr. 1 comună din data de 11.08.2022, a proiectului de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, proiectului de lege privind organizarea judiciară şi a proiectului de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii”, anunţa CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii a făcut public luni, 22 august 2022, avizul favorabil cu observații dat proiectelor ministrului Justiției Cătălin Predoiu privind modificarea celor trei Legi ale Justiției (Legea 303/2004 privind:

-statutul judecătorilor și procurorilor,

-Legea 304/2004 privind organizarea judiciară,

-Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii).

Ce îşi dorea, de fapt, ministrul Predoiu

Cel mai important punct privește tentativa ministrului Predoiu de a elimina din lege sancțiunile disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR. Conform hotărârii nr. 115 din 12 august 2022 a Plenului CSM care conține avizul pe Legile Justiției, Consiliul cere păstrarea în lege a abaterii disciplinare privind neaplicarea deciziilor CCR, la care să se adauge însă și nerespectarea hotărârilor CJUE:

De asemenea, prin același aviz, CSM a respins propunerea ministrului Justiției Cătălin Predoiu de majorare a mandatelor de conducere de la 3 la 4 ani: “Din perspectiva funcțiilor de conducere din cadrul sistemului judiciar, Plenul a arătat că se impune menținerea duratei actuale, de 3 ani, a mandatelor, apreciată ca fiind suficientă pentru atingerea obiectivelor manageriale”.

În ceea ce privește propunerea ministrului Justiției Cătălin Predoiu de mărire a duratei de studii la ÎNM de la 2 la 3 ani, CSM a refuzat această măsură pe motiv că: “Este de natură a produce disfuncționalități semnificative în funcționarea instanțelor și parchetelor”.

CSM cere “reducerea vechimii minime cerute pentru promovarea în gradul de judecător de tribunal, respectiv procuror la parchetul de pe lângă tribunal, de la 7 ani, astfel cum s-a propus în proiect, la 5 ani”, iar asta din cauza deficitului de personal cu care se confruntă tribunalele.

Disperarea din CSM: ca pupilele lor sa nu fie devoalate

Potrivit luju.ro., majoritatea care conduce CSM - de frică să nu mai fie devoalată în restul de mandat în legătură cu jocurile şi combinațiile pe care le face, şi pentru a-i pune la adăpost pe viitorii membri CSM, mai mulţi dintre ei fiind de fapt niște pupile ale actualilor majoritari din CSM – şi-a păstrat în continuare opinia că ședințele CSM trebuie băgate la secret, chiar dacă o asemenea decizie încalcă în mod grav dreptul la informare al cetaţenilor. Desigur, toxica măsura a fost introdusă pentru a se lovi în presă, în principal în publicațiile critice, sperându-se că în acest fel nimeni nu va mai afla despre ce se întâmplă în CSM, concluzionează jurnaliștii de la Lumea Justiţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News