Evenimentul Zilei > Actualitate > Viceprimarul Capitalei arată spre conducerea Spitalului Foișor: „Au tergiversat”. Ce susțin medicii
Viceprimarul Capitalei arată spre conducerea Spitalului Foișor: „Au tergiversat”. Ce susțin medicii

Viceprimarul Capitalei arată spre conducerea Spitalului Foișor: „Au tergiversat”. Ce susțin medicii

Evacuarea pacienților internați la Spitalul Foișor s-a făcut cu întârziere de câteva ore deoarece conducerea unității au tergiversat aplicarea ordinului emis de Ministerul Sănătății.

Acțiunea de evacuare a pacienților de la Spitalul Foișor a fost tergiversată de managereul unității medicale, a susținut viceprimarul PLUS al Capitalei și primarul USR al sectorului 2, Radu Mihaiu.

Managerul a avut mai multe discuții contradictorii cu secretarul de stat Raed Arafat. Conducerea spitalului și medicii s-au opus ca acest spital să fie transformat în spital COVID și de aici disputele. Declarația a fost făcută de viceprimarul Municipiului București, Horia Tomescu. El a declarat că decizia de transformare a spitalului a fost luată în cursul zilei, însă măsura nu a fost pusă în aplicare imediat. Viceprimarul a declarat că operațiunea de evacuare se putea face mult mai devreme, cu două sau trei ore, dacă nu ar fi fost tergiversată de conducerea spitalului.

Victor Ciutacu a afirmat la postul RTV că există document care demonstrează că cerința de transformare a spitalului Foișor în spital Covid datează din 2 aprilie. Atunci au fost informați medicii de la Foișor. Aceștia au arătat printr-un raport de ce nu se poate transforma acest spital. Au invocat că nu le permite spațiul pentru modificările necesare într-o unitate Covid și că nu se pot asigura traseele impuse de proceduri, precum și necesarul de oxigen, au declarat surse pentru evz.ro.

După 7 zile, pe 9 aprilie, în jurul orei 15.00, s-a abținut și avizul ministrului Sănătății Vlad Voiculescu și s-a trecut la evacuare.

Rudele pacienților, venite să-i ia acasă, au declarat în fața camerelor de luat vederi că au fost anunțate să vină de urgență la spital pentru a-și lua bolnavul. Apelurile le-au primit la ora 18.00, unii la 19.00. Erau pacienți care spuneau că au fost operați în urmă cu o zi, miercuri.

Mai mulți pacienți și rude ale acestora și-au exprimat nemulțumirea față de această evacuare intepestivă, în prag de seară.

Pe bună dreptate aceștia au atras atenția că mulți pacienți sunt într-o stare destul de dificilă, dat fiind că au fost operați de curând.

Conform surselor noastre, din spital trebuie evacuați peste 100 de pacienți. Ministerul Sănătății nu a oferit niciun comunicat, nici nu am obținut răspuns cu privire la numărul acestor evacuați.

Ambulanțele și-au făcut apariția la spital abia în jurul orelor 22.00. Raed Arafat a comunicat că vor fi transferați pacienți la spitalele Floreasca și Universitar.

Misteriosul ordin de evacuare

Spitalul Clinic de Ortopedie „Foişor” va deveni spital pentru tratarea cazurilor de COVID. Decizia a fost luată de autorități având în vedere necesarul de paturi de terapie intensivă. În acest sens, a fost emis un ordin, care a fost semnat de secretarul de stat Raed Arafat, în calitate de comandat al acțiunii. Documentul a fost avizat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

 

În baza acestui document s-a dispus evacuarea în regim de urgență a pacienților internați în spital sau transferul lor către alte unități medicale.

„Din cauza situației grave generate de creșterea numărului de cazuri la nivelul Municipiului București și județului Ilfov, precum și a situației critice în ceea ce privește capabilitățile medicale de anestezie și terapie intensive operaționalizate la nivelul Municipiului București, în raport cu numărul mare de solicitări pentru pacienții COVID-19, măsura de la art. 1 (transformarea spitalului Foișor în unitate COVID – n.red.) va fi pusă în aplicare în regim de urgență”, se arată în document.

Deși a apărut o întreagă controversă în jurul acestui ordin și a orei la care a fost transmis către Spitalul Foișor, Ministerul Sănătății a evitat să-l pună la dispoziția jurnaliștilor. Documentul a fost obținut pe surse, dar nu pe cale oficială.

sursa foto: Antena 3