Vicepreședinte al Parlamentului European despre USR: „Au făcut buba la cap”
- Ana Petrescu
- 1 iunie 2017, 11:44
Europarlamentarul PSD și vicepreședintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu, a comentat pe marginea acțiunii PNL și USR de sesizare a CCR referitor la procedura de adoptare a Constituției, stabilită în Regulamentul Senatului. El a spus că parlamentarii USR „bântuie amețiți culoarele Parlamentului” pentru că au „buba la cap”.
„USR - nu e clar daca inainte sau dupa șocul divorțulului de "marele" Nicușor Dan - a sesizat CCR cu faptul ca regulamentul Senatului a fost schimbat, astfel încât un act de modificarea a Constituției trebuie depus mai întâi la Camera si apoi la Senat, deși Constituția permite sesizarea ambelor Camere, fără ordine de precădere!?
Fraților, constat ca la voi tot partidul, nu un singur individ doarme in picioare si acționează somnambulic, transpunându-si coșmarurile in realitate! Lăsați CCR sa se ocupe de lucrurile serioase, nu mai despicați firul in patru, doar ca sa lăsați impresia ca va aflați in treaba!?
Tragedia e ca pe ăștia, cei ce i-au creat artificial, i-au scăpat după aia din brațe si uite ca au făcut buba la cap, bântuind amețiți culoarele Parlamentului!”, a scris Ioan Mircea Pașcu pe Facebook.
Senatorii PNL și USR au sesizat pe 30 mai Curtea Constituţională cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului Camerei superioare a Parlamentului care stabileşte, între altele, şi procedura de adoptare a iniţiativelor de revizuire a Legii fundamentale.
Semnatarii sesizării susțin că unele articole au fost adoptate cu încălcarea prevederilor constituționale.
"Prin adoptarea art. 149 (1) alin. (1) și (2) din Regulamentul Senatului, s-a limitat competența decizională a Camerelor Parlamentului în procedura de revizuire a Constituției, încălcându-se principiul bicameralismului perfect rezultat din art. 150 — 151 din Constituție raportat la principiul bicameralismului diferențiat funcțional rezultat din art. 75 din Constituție, precum și principiul autonomiei parlamentare consacrat prin art. 64 din Constituție", se arată în sesizare.
Aleșii USR și PNL susțin că "legiuitorul constituant român nu a prevăzut etapa sesizării Camerelor cu o inițiativă de revizuire a Constituției așa cum a făcut-o pentru procedura de legiferare obișnuită". "Lipsa unei dispoziții constituționale cu privire la Camera ce trebuie să fie prima sesizată în procedura de revizuire a Constituției nu poate fi completată cu dispozițiile din procedura de legiferare obișnuită. Tăcerea legiuitorului constituant cu privire la această etapă din procedura de legiferare echivalează cu opțiunea acestuia de a nu îngrădi libertatea inițiatorilor de a sesiza oricare dintre cele două Camere atunci când decid să își exercite dreptul de a iniția revizuirea Constituției și de a permite oricărei camere să fie sesizată cu un astfel de act normativ".