Viața la curte. Cum scapi de un copac, fără să riști o amendă zdravănă

Viața la curte. Cum scapi de un copac, fără să riști o amendă zdravănăCiot de copac. Sursa foto: Pixabay/ tookapic

Îndepărtarea unui ciot de copac din curte poate fi o sarcină dificilă și, de multe ori, costisitoare. Din acest motiv, persoanele care se confruntă cu această problemă trebuie să știe că există mai multe opțiuni disponibile.

Contractarea unei firme specializate în măcinarea cioturilor poate reprezenta cea mai rapidă și eficientă soluție pentru eliminarea unui ciot. Echipamentele folosite de aceste firme sunt dotate cu dinți rotativi care mărunțesc ciotul până sub nivelul solului.

Această metodă este deosebit de potrivită pentru cioturile de dimensiuni medii sau mari.

Cum scapi de cioturile de copac din curte

Pentru cioturile mai mici, săparea manuală poate fi o alternativă fezabilă. Totuși, este esențial să aveți la dispoziție uneltele potrivite și să fiți gata să depuneți efortul necesar pentru a îndepărta ciotul din sol.

Dacă ciotul este prea mare pentru a fi îndepărtat manual, o soluție poate fi utilizarea echipamentelor grele, cum ar fi mașinile de măcinat cioturi.

Numai că, aceste echipamente sunt periculoase și ar trebui operate numai de profesioniști calificați.

O altă variantă este să lăsați ciotul să se descompună natural în curte. Există produse specializate pe piață care pot accelera acest proces.

Totuși, trebuie să aveți răbdare, deoarece acest proces poate dura mai mult timp.

O altă opțiune este să tăiați ciotul la nivelul solului și să-l acoperiți cu pământ sau plante perene, potrivit bzi.ro.

Drujbă

Drujbă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce nu au voie să facă cei care stau la casă

Chiar dacă sunt în propria curte, locuitorii caselor nu au permisiunea să ardă deșeuri în spațiul respectiv.

Conform Legii Compostului, adoptată în data de 20 februarie 2021, arderea frunzelor, a resturilor de la tăierea copacilor, a materialelor vegetale, a gunoiului de grajd și a deșeurilor compostabile este strict interzisă.

Grădină

GrădinăSursa Foto: Arhiva EVZ

Persoanele care încalcă prevederile legii sunt pasibile de amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei în cazul persoanelor fizice. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt mai mari, variind între 10.000 și 20.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News