Pesta porcină face ravagii în Republica Moldova. Moldovenii riscă să rămână fără carne de porc de Paști
- Sanda Frunze
- 25 martie 2025, 18:29

Republica Moldova. Pesta porcină face ravagii în Republica Moldova. Fermierii autohtoni riscă să nu poată asigura cantitatea necesară de carne de porc pentru sărbătorile de Paști. Premierul Dorin Recean a avut o întâlnire cu procesatorii de carne de porc.
În cadrul discuțiilor, premierul a declarat că autoritățile sunt în proces de colectare a datelor pentru a calcula pierderile totale. De asemenea și pentru a implementa măsuri care să protejeze sectorul.
„Această boală gravă nu afectează doar Republica Moldova, dar întreaga regiune. Acest lucru are un impact negativ asupra crescătorilor și procesatorilor de carne”, a menționat Recean.
Autoritățile iau măsuri pentru protejarea sectorului, dar riscurile pentru producția internă rămân mari
Premierul a subliniat că autoritățile se concentrează pe menținerea unui echilibru între crescători, procesatori și consumatori. Astfel încât să sprijine producția locală de carne de porc, dar și să asigure prețuri accesibile pentru cetățeni. În plus, Recean a făcut apel pentru o mai bună colaborare între cele trei verigi ale sectorului – crescători, procesatori și consumatori. Și asta pentru a sprijini investițiile și a proteja interesele consumatorilor.

Sursa foto: Guvernul Republicii Moldova
„Acum este prioritar să oprim răspândirea virusului și să eradicăm boala din cele două focare mari. Toate instituțiile responsabile, inclusiv cele care asigură siguranța oamenilor și a mediului, sunt implicate în acest proces”, a adăugat premierul.
Potrivit Guvernului, alte focare nu au fost depistate în țară, iar cele din nordul Republicii Moldova au fost eradicate cu succes la începutul anului. Guvernul continuă să monitorizeze situația și să adopte măsuri pentru protejarea sectorului și a economiei naționale.
Prețul cărnii de porc ar putea crește cu 20% înainte de Paște, din cauza pestei porcine africane
Înainte de sărbătorile pascale, prețul cărnii de porc ar putea înregistra o majorare de aproximativ 20%, au avertizat producătorii. Aceasta vine după confirmarea unui focar de pestă porcină africană într-una dintre cele mai mari ferme de porci din Moldova, situată în satul Roșcani, raionul Anenii Noi.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat la începutul săptămânii trecute că testele de laborator au confirmat prezența virusului în această fermă, care avea 65.000 de capete și furniza 23% din carnea de porc destinată industriei prelucrătoare. Toate animalele au fost sacrificate, iar pierderile întreprinderii vor ajunge la 440 de milioane de lei.

Sursa foto: Elena Covalenco
La câteva zile distanță, un alt focar a fost depistat în satul Cimișeni, raionul Criuleni, unde au fost sacrificați o mie de porci, iar alți 50.000 vor fi puși în carantină timp de două-trei săptămâni.
Într-un răspuns pentru presă, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a confirmat că aceste focare vor afecta producția națională de carne de porc, dar impactul exact va fi evaluat după analiza datelor disponibile.
Consumul de carne de porc s-a redus cu aproape 40%
Potrivit Asociației Producătorilor de Carne de Porc, consumul de carne de porc în lunile ianuarie-martie 2025 s-a redus cu aproape 40% față de aceeași perioadă a anului trecut, din cauza costurilor mari la energie și a prețurilor ridicate la alte produse alimentare. În acest context, pe piață nu există deficit de carne de porc, iar stocurile sunt suficiente pentru a face față cererii curente.

Sursa foto: știri.md
„Luni dimineață erau 1.700 de tone de carne de porc disponibile pentru comercializare directă. Urmează să fie verificate și stocurile din sectorul procesator. Carne de porc este și va fi disponibilă, însă prețul va crește cu aproximativ 20% înainte de Paște, când cererea va fi mai mare”, a explicat Aliona Ionescu, directoarea executivă a Asociației.
În ceea ce privește efectivele de porcine, Biroul Național de Statistică (BNS) a raportat că la începutul anului 2025, Republica Moldova avea 379.000 de capete de porci. Majoritatea (264.000) sunt crescuți în ferme agricole, iar peste 110.000 în gospodării casnice. Anul trecut, țara a consumat peste 80.000 de tone de carne de porc. Majoritatea fiind carne locală (92%), iar restul de 8% a fost importată.