Cod roșu de pestă porcină în Republica Moldova. Restricţii dure impuse de autorităţi

Cod roșu de pestă porcină în Republica Moldova. Restricţii dure impuse de autorităţiPorcul este descris în Vechiul Testament ca fiind un animal necurat. Sursa foto: 36093088 © Alexander Raths | Dreamstime.com

Republica Moldova. Pesta porcină africană a fost confirmată în mai multe localități dintre Nistru şi Prut, fiind afectate două dintre cele mai mari ferme de porci.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a impus măsuri stricte pentru prevenirea răspândirii virusului. Situația se consideră a fi una excepțională.

Creștere alarmantă a focarelor de pestă porcină

Un focar de pestă porcină a fost descoperit într-o gospodărie din Cimișeni, raionul Criuleni. În urma confirmării virusului, ANSA a instituit restricții pentru o fermă aflată în apropiere.

O a altă fermă din satul Chirca, raionul Anenii Noi, a fost, de asemenea, plasată sub carantină. Fiind interzisă vânzarea și transportul animalelor.

Un alt caz de pestă porcină a fost identificat în satul Popeștii de Sus, raionul Drochia. Spre deosebire de Criuleni, acest focar are un impact mai mic. Asta, deoarece, în raza de 10 kilometri nu există ferme mari de porci. Totuși, autoritățile rămân în alertă și monitorizează atent situația pentru a preveni răspândirea bolii.

În prima lună a acestui an, în Republica Moldova au fost identificate 25 de focare de pestă porcină. De două ori mai multe decât în tot anul trecut.

Porc

Porc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Va lipsi sau nu carnea de porc în comerţ

Vânzarea cărnii de porc provenită de la fermele din raioanele Drochia, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Florești, Soroca, Șoldănești, Criuleni, Anenii Noi și municipiul Chișinău este interzisă oficial.

Cu toate acestea, autoritățile consideră că situația epidemiologică nu va duce la un deficit de carne de porc pe piață.

„Mai există 87 de ferme de porci în ţară. Riscul unui deficit de carne de porc este minim. Chiar dacă două ferme nu pot livra animale pentru abator”, a explicat Alexandru Manciu, director adjunct al ANSA.

Măsuri de prevenire și control al extinderii virusului de pestă porcină

Autoritățile au convocat o ședință de urgență la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Au participat reprezentanți din sectorul zootehnic, ANSA, Ministerul Mediului și Agenția „Moldsilva”.

S-a discutat despre necesitatea unor campanii de informare pentru gospodăriile casnice și despre impactul mistreților asupra răspândirii bolii. Ministerul Agriculturii a reamintit că sezonul de vânătoare este deschis până pe 15 februarie, cu o cotă de 223 de mistreți. Pentru a preveni răspândirea pestei porcine, au fost emise mai multe recomandări.

Administratorii piețelor agroalimentare să verifice actele de însoțire a cărnii de porc. Autoritățile locale să combată comerțul ilegal de pe stradă. Transportatorii de animale și carne să aibă documentele necesare, iar cetățenii să nu cumpere carne din surse neautorizate. Autoritățile au anunțat că, din motive sanitare,  carnea de porc importată va fi confiscată.

Pagubele provocate de pesta porcină

Pesta porcină reprezintă o boală virală foarte contagioasă ce afectează porcii domestici şi sălbatici. Boala aceasta nu prezintă pericol pentru sanatatea umană, insa poate să cauzeze pagube semnificative industriei porcine din regiunea infectată.

Din cauza gravităţii bolii şi a absenţei unui tratament eficient sau a unui vaccin disponibil, controlul şi prevenirea răspândirii pestei porcine de cele mai multe ori implică măsuri cum ar fi sacrificarea porcilor infectaţi şi a celor expuşi.

„Proprietarii de animale afectate de pesta porcină sau alte boli beneficiază de compensare din partea statului. Aceștia primesc valoarea de piață a animalului pierdut”, a menționat reprezentantul ANSA.