Tragedie la vânătoare. Fost procuror şef, împuşcat mortal

Tragedie la vânătoare. Fost procuror şef, împuşcat mortalBraconier/Sursa foto: www.mesagerulhunedorean.ro

Republica Moldova. Un fost şef al Procuraturii municipiului Chişinău a fost împuşcat în noaptea de joi spre  la o vânătoare ilegală. Prima versiune este că fostul procuror ar fi fost împuşcat din greşeală.

Victima se numeşte Vitalie Apostu şi şi avea 56 de ani. El a lucrat în calitate de procuror în Chişinău. A avansat până la funcţia de şef-adjunct al Procuraturii municipiului Chişinău, apoi şi şef interimar al instituţiei.

Apostu a părăsit sistemul cu mai bine de zece ani în urmă, regăsindu-se în agricultură. Acesta deţine a o afacere prosperă, deţinând livezi de cireşi în comuna Truşeni, suburbie a Chişinăului.

Vitalie Apostu era cunoscut ca un vânător înrăit.

Circumstanţele în care a fost ucis fostul procuror

Tragedia s-a produs pe la miezul nopţii, într-o fâşie forestieră de la intrarea în satul Truşeni. Nu departe se află conacul milionarului Anatol Stati.

Bărbatul care a tras, Alexandru Boreişa, 42 de ani, este consătean de al lui Apostu, din Truşeni. Vânătoarea nu era autorizată, iar arma de model TOZ 122, era deţinută ilegal. Familia Boreişa are în proprietate un salon de frumuseţe.

Arma de vânătoreaTOZ-122, din care a fost împuşcat fostul procuror

Arma de vânătore TOZ-122, identică cu cea din care a fost împuşcat fostul procuror/ Sursa foto: 999.md

Boreişa este cel care a anunţat poliţia despre cele întâmplate. Apelul telefonic a fost înregistrat la ora 12:20.

Alexandru Boreişa a declarat oamenilor legii că a confundat victima cu un animal. Bărbatul a precizat că Apostu nu făcea parte din aceeaşi echipă de vânători.

Ce spun locuitorii din Truşeni

Locuitorii din comuna Truşeni au declarat pentru Evenimentul Zilei că Apostu nu făcea parte din acelaşi cerc cu Boreişa şi că nule vine să creadă că au plecat împreună la vânătoare.

„Vitalie Apostu era un antreprenor serios, muncea foarte mult. Era un om corect. Şi avea un cerc restrâns de preteni. Cei din cercul lui Boreişa sunt cunoscuţi ca braconieri. Consumau alcool, apoi puneau mâna pe arme şi plecau la vânătoare.

Bag mâna în foc că Apostu nu putea să fie cu ei. Chiar dacă era vânător”, a declarat un locuitor din Truşeni pentru EvZ.

Locuitorii din Truşeni au mai declarat că în ultima perioadă „braconierii au luat-o razna” şi că le era frică să meargă chiar şi ziua pe drumurile din extravilanul comunei.

Locul din extravilanul Truşeni unde se află castelul lui Anatol Stati

Locul din extravilanul Truşeni unde se află castelul lui Anatol Stati/ Sursa foto:agora.md

Ce spune şeful Procuraturii Chişinău

Oleg Afanasii, procuror şef al municipiului Chişinău, a comunicat pentru Evenimentul Zilei că suspectul a fost reţinut pentru 72 de ore şi a fost pornit dosar penal.

„Noi nu am pornit dosar pentru omor din imprudenţă. Dar pentru omor intenţionat. Pentru a verifica toate versiunile posibile. Şi să nu lăsăm loc de interpretări”, a declarat Afanasii.

Fostul procuror, vânător înrăit

Fostul procuror Apostu era considerat un vânător înrăit, dar unul „de elită”. El a ajuns în atenţia presei după ce a participat la diferite partide de vânătoare alături de funcţionari de rang înalt: miniştri, judecători, deputaţi.

Potrivit Zdg.MD, pe 26 decembrie 2010, în baza autorizaţiei nr. 001916-917, pentru recoltarea de mistreţi, valabilă o singură zi, eliberată lui Oleg Carauş, la vânătoare în „Pădurea Domnească” au participat 17 persoane.

Printre acestea se aflau Alexei Roibu, pe atunci director al Serviciului Grăniceri, Iurie Guştiuc, şeful Direcţiei Situaţii Excepţionale, mun. Chişinău, deputaţii PLDM Nicolae Juravschi şi Iurie Apostolachi, Grigore Cobzac, Simion Botnari, director adjunct al Agenţiei Achiziţii Publice, Marian Eni, secretar al organizaţiei Râşcani a PLDM, Eugen Pâslaru, directorul fabricii de vin „Sălcuţa”, din Căuşeni, deputat în primul Parlament, Nicolae Damaschin, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Peste aproape un an, pe 20 decembrie 2011, această „echipă”, aproximativ în aceeaşi formulă, participa la o nouă vânătoare în „Pădurea Domnească”. Lipseau Guştiuc, Apostolachi, Apostu şi Guzun.

În locul lor, pe liste pot fi descoperite alte nume importante: Ştefan Creangă, şeful Agenţiei Achiziţii Publice, dar şi Eugeniu Sturza, consilier al ex-prim-ministrului Vlad Filat.