Evenimentul Zilei > Monden > Viața actorului Constantin Codrescu depășește orice scenariu de film. Otrăvirea soției de propria mamă, dezvăluită într-un vis ciudat
Viața actorului Constantin Codrescu depășește orice scenariu de film. Otrăvirea soției de propria mamă, dezvăluită într-un vis ciudat

Viața actorului Constantin Codrescu depășește orice scenariu de film. Otrăvirea soției de propria mamă, dezvăluită într-un vis ciudat

Constantin Codrescu a fost unul dintre cei mai iubiți și apreciați actori români. Chiar dacă este extrem de cunoscut, puțini sunt cei care îi știu povestea de viață. A avut parte de multe drame, însă cea care pare desprinsă din scenariile filmelor în care a jucat este legată de soția și mama lui. Actorul a povestit cum cea care i-a dat viață a decis să îi otrăvească soția, eveniment nefericit care a ieșit la iveală în urma unui vis.

Actorul Constantin Codrescu s-a născut pe 5 septembrie 1931 și s-a stins din viață pe 13 noiembrie 2022. A absolvit Institutul de teatru în 1951, iar cele mai importante roluri ale carierei sale le-a jucat până în 1989. Prima apariție pe marele ecran a fost în 1953, jucând un rol în „Nepoții gornistului”. Un an mai târziu joacă în filmul „Răsare soarele”, iar apoi rolul lui Ghiță din „La Moara cu noroc”.

Constantin Codrescu a fost un actor foarte apreciat, jucând roluri importante și în celebrele filme cu Mărgelatul. A dat viață unui personaj din „Capcana mercenarilor” (1981), „Trandafirul galben” (1982), „Masca de argint” (1985) și „Colierul de turcoaze” (1986).

Cariera de actor este cunoscută în întregime de publicul larg, însă nu același lucru se poate spune și despre viața sa privată. Apărea mereu pe micile ecrane cu zâmbetul pe buze, ascunzând dramele prin care a trecut. Cea mai grea cumpănă a vieții pare să fie momentul în care mama lui a decis să îi otrăvească soția cu mătrăgună, boz și sticlă pisată.

Un vis a salvat viața soției sale

Constantin Codrescu a povestit în cadrul unui interviu cea mai grea perioadă prin care a trecut de-a lungul vieții sale. În jurul anilor ’50 s-a îndrăgostit de actrița Valeria Gagealov, însă relația lor nu era privită cu ochi buni de mai multe persoane, inclusiv mama lui. El povestește că cea care i-a dat viață era convinsă că, după ce el se va căsători, ea va pierde atât susținerea morală cât și cea materială. Problemele financiare cu care se confrunta familie în acea perioadă i-au afectat mintea și sufletul mamei sale.

„A devenit o fiinţă labilă, nesigură, care a început să caute în afara familiei soluţii salvatoare, inspirate de spirite vrăjmaşe. A intrat în legătură cu o ţigancă vrăjitoare, iar răul inconştient a căzut ca un trăsnet asupra sufletului şi trupului firav al soţiei mele, Valeria. Mintea bolnavă a mamei o socotea unica vinovată a îndepărtării mele de familie”, a povestit actorul.

Constantin Codrescu își amintește că soția sa, Valeria, a trecut printr-un episod extrem de neplăcut. Prezenta dureri în zona stomacului și deseori își pierdea cunoștința. Nimeni nu știa cauza acestor probleme de sănătate până când mătușa actorului a avut un vis ciudat. Tatăl Valeriei îi cerea să o salveze pe fiica lui.

„Un înger a venit şi în altă noapte şi a atenţionat-o pe mătuşa mea, Pena, soţia fratelui mamei, sub chipul tatălui plecat spre stele al soţiei mele de atunci, Valeria. Acesta îi striga mătuşii: ‘Salvaţi pe fiica mea! A fost otrăvită cu mătrăgună, boz şi sticlă pisată!’”, își amintea el.

Mama lui Constantin Codrescu i-a otrăvit soția

În dimineața următoare, mătușa actorului a venit la ei și-a cerut să îi arate o poză cu tatăl Valeriei, povestindu-i despre vis. Era omul care o ruga-se să îi salveze fiica și abia atunci au înțeles ce îi provocau stările de rău soției sale.

„Analizele nu explicau vreo cauză a degradării organismului soţiei mele. După vis, medicii abia atunci au înţeles adevărata cauză a bolii care părea imposibil de diagnosticat. Tot după vis am aflat că mama, când eu lipseam de acasă îi oferea Valeriei mâncare şi lichide peste care presăra nişte prafuri ciudate.

În inconştienţa ei credea că acestea vor duce la o despărţire între mine şi soţia mea. Furia, revolta, disperarea, m-au adus în situaţia de a comite un act de mare gravitate împotriva mamei mele, pe care nu-l pot uita şi nu o să mi-l pot ierta vreodată. Intervenţia fratelui meu m-a oprit”, spunea Constantin Codrescu.

Actorul povesteștea că mama lui și-a cerut scuze a doua zi, ca și cum ar fi ieșit de sub o vrajă, însă nu mai aveau rost. Valeria a fost salvată, însă incidentul a dus la distanțarea lor și, în cele din urmă, la despărțire.

O altă perioadă a vieții, o altă minune dumnezeiască

Nu doar viața Valeriei a fost salvată de o putere divină, ci și cea a tatălui actorului. Constantin Codrescu a povestit despre un alt moment extrem de greu. De data aceasta este vorba despre tatăl său și despre momentul în care acesta a fost salvat de un înger. Potrivit poveștii actorului, tatăl său dormea în casa unuia dintre băieții lui Zelea Codreanu când a fost înțepat de un țânțar. S-a trezit și a observat în fața porții o mașină și mai multe siluete.

„Speriat, a urcat repede în pod, unde soţia gazdei, pictor fiind, depozitase un mare număr de tablouri, unele de mari dimensiuni. În spatele acestora s-a ascuns tata. Icneli, tropăieli, înjurături, vorbe neînţelese, apoi paşi care plecau şi într-un final portiere trântite cu furie.

Tăcerea care a urmat l-a îndemnat pe tata să se gândească cine l-a ajutat. Dacă acel ţânţar nu l-ar fi înţepat, tata ar fi fost ridicat. Răspunsul lui când l-am întrebat cine l-a salvat a fost: un înger”, a mai povestit Constantin Codrescu, potrivit viva.ro.