Vești proaste pentru toți românii care folosesc centrale de apartament. UE vrea să le elimine

Vești proaste pentru toți românii care folosesc centrale de apartament. UE vrea să le elimine Sursa foto: EVZ

Posesorii de centrale de apartament ar putea să plătească taxe importante, pentru că aceste dispozitive poluează, iar de la UE se încearcă eliminarea lor.

Reprezentanții Uniunii Europene vor să restructureze piaţa carbonului, cu scopul de-a reduce mai rapid emisiile poluante şi a pune un preţ pe poluarea provenită din transporturile navale, rutiere şi sistemele de încălzire ale clădirilor.

Taxă de la UE și pentru centralele de apartament

Executivul comunitar va propune luna viitoare cea mai amplă revizuire a sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), de la lansarea sa în 2005, care obligă poluatorii să cumpere certificate care să acopere emisiile lor de CO2. Va fi și cazul celor care dețin centrale de apartament.

Actualul sistem de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) obligă centralele electrice, fabricile şi companiile aeriene cu zboruri în Europa să achiziţioneze certificate de acest fel tot mai costisitoare, creând astfel un stimulent financiar pentru a polua mai puţin, după cum anunță Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uniunea Europeană a ajuns la un acord, cu puțin timp în urmă, legat de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990, o nouă ţintă mai ambiţioasă care va necesita ca emisiile să scadă mai rapid în toate sectoarele, de la agricultură şi până la industria grea.

Măsuri importante pentru combaterea poluării

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat, cu o singură abţinere (e vorba despre Bulgaria), textul legislativ prin care ţintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră devin obligatorii din punct de vedere juridic. În același timp, Comisia Europeană pregăteşte un pachet consistent de politici menite să combată schimbările climatice.

Polonia a cerut mai mulți bani în Fondul de modernizare al UE, care sprijină țările cu mari industrii de cărbune sau cu un PIB mai mic pentru a construi o infrastructură mai curată.

Propunerea președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, de a crea un nou sistem de tarifare a carbonului pentru transportul rutier și încălzirea clădirilor a fost susținută de cancelarul german Angela Merkel. Dar Morawiecki, slovenul Janez Janša, letonul Arturs Kariņš și luxemburghezul Xavier Bettel și-au exprimat îngrijorarea că ar avea un impact nedrept asupra europenilor mai săraci.

„Nu îi poți face pe cei bogați mai bogați și pe cei săraci mai săraci. Este o chestiune de corectitudine”, le-a spus prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki colegilor, potrivit unui oficial citat de Politico, în timp ce prezenta o diagramă care arată că sistemul de tarifare a carbonului dezavantajează pe nedrept Europa de Est și de Sud.