Evenimentul Zilei > Social > Vești fabuloase din medicină. Cercetătorii au creat neuroni care ucid durerea
Vești fabuloase din medicină. Cercetătorii au creat neuroni care ucid durerea

Vești fabuloase din medicină. Cercetătorii au creat neuroni care ucid durerea

Vești fabuloase din medicină. Ajungem să ne tratăm singuri. Cercetătorii au testat cu succes primul tratament împotriva durerii, cui celule stem umane.

Celulele stem sunt deja folosite pentru tratarea a numeroase boli. Oamenii de știință de la Universitatea din Sydney au folosit, pentru prima dată, celule stem umane pentru a trata durerea. Tratamentul a fost un real succes, au anunțat specialiștii. Folosind celulele stem, cercetătorii au creat neuroni care ucid durerea și au experimentat terapia pe șoareci.

Echipa de cercetare a folosit celule stem pluripotente induse de om (iPSC) derivate din măduva osoasă, pe care le-au introdus în măduva spinării șoarecilor cu dureri neuropatice grave. Dezvoltarea iPSC a câștigat un premiu Nobel în 2012. ”Durerile neuropatice sunt devastatoare, iar pentru majoritatea pacienților nu există terapii eficiente. Această descoperire înseamnă că în cazul unora dintre acești pacienți am putea face transplanturi care ar putea reduce durerea din propriile celule”, a declarat profesorul Greg Neely, coordonatorul programului de cercetare a la Centrul Charles Perkins, conform Medicalxpress.com.

Un singur tratament aplicat a avut succes, a fost fără efecte secundare, ceea ce-i face încrezători pe australieni. În perioada următoare, au anunțat specialiștii, vor începe testele de siguranță. Acestea vor fi făcute pe  rozătoare și porci, apoi în următorii cinci ani tratamentul se va vaplica la pacienții umani care suferă durere cronică.

”Dacă testele vor avea succes la oameni, acesta ar putea fi un progres major în dezvoltarea de noi strategii de tip non-opioid, pentru gestionarea durerii. Este remarcabil că neuronii cu celule stem au reușit să amelioreze durerile fără efecte secundare, astfel că transplantul de celule stem ar putea fi un tratament eficient și de lungă durată pentru durerea neuropatică”, a concuzionat dr. Leslie Caron co-autor al studiului. John Manion, autorul principal al lucrării a precizat că se poate alege unde sunt puși neuronii astfel încât să fie vizate doar părțile corpului care suferă de durere. Celulele stem utilizate în studiul australienilor au fost obținute din probe de sânge luate de la pacienți adulți

Transplantul de celule stem hematopoietice reprezintă o opțiune promițătoare pentru câteva patologii grave. În cazul durerilor severe ar fi o soluție ideală. Amintim că în prezent astfel de cazuri se ”tratează” cu opioide, pentru ameliorarea durerilor. Un cercetător de la Universitatea din Houston atrage atenția că adulții care le folosesc sunt predispuși să aibă mai multe probleme de anxietate, depresie și abuz de substanțe.

Sursa foto: Docwirenews