Evenimentul Zilei > Actualitate > Vești extraordinare de la Bruxelles. Cine sunt cei mai influenți europarlamentari români. Bușoi e în top
Vești extraordinare de la Bruxelles. Cine sunt cei mai influenți europarlamentari români. Bușoi e în top

Vești extraordinare de la Bruxelles. Cine sunt cei mai influenți europarlamentari români. Bușoi e în top

Eurodeputații Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) și Cristian Bușoi (PNL, PPE) au fost desemnați de VoteWatch Europe în top trei cei mai influenți membri ai Parlamentului European.

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe în Parlamentul European, Dragoș Pîslaru, co-raportor al Parlamentului European pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență de 672,5 miliarde de euro, și Cristian Bușoi, singurul eurodeputat român președinte al unei comisii din Parlamentul European (Comisia ITRE), au fost desemnați cei mai influenți eurodeputați români. Decizia aparține VoteWatch Europe,care a făcut și o prezentare a eurodeputaților români.

Despre Dacian Cioloș (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, Renew Europe) a arătat că este unul dintre cei mai influenți europarlamentari din clasamentul general și președintele grupului Renew Europe. Cioloș este, de asemenea, șeful partidului său național din PE, PLUS. În ciuda faptului că este la primul mandat în Parlamentul European, Cioloș are o lungă experiență în politica UE, fiind prim-ministru al României între 2015 și 2017 și comisar pentru agricultură și dezvoltare rurală în cadrul celei de-a doua Comisii Europene conduse de Jose Manuel Barroso (2010-2014).

Referitor la Dragoș Pîslaru (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, Renew Europe), VoteWatch a spus că acesta este membru al Comisiei pentru afaceri economice și monetare, a Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și a Delegației pentru relații cu Japonia. La nivel național, a ocupat funcția de ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din 2016 până în ianuarie 2017. Este membru al Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS) și al familiei politice europene Renew Europe.

Despre Cristian Bușoi (Partidul Național Liberal, PPE), cei de la VoteWatch Europa au subliniat că acesta este președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie. Bușoi este considerabil activ în problemele de sănătate publică, deoarece este raportorul Parlamentului European pentru programul de sănătate EU4Health, președintele Intergrupului pentru cancer și este membru al diferitelor alte grupuri de lucru în domeniul sănătății. El este raportor privind dosarele pentru cooperarea științifică și tehnologică cu India și Ucraina și conduce dezbaterile privind revizuirea orientărilor pentru infrastructura energetică transeuropeană.