Veşti excelente pentru părinţii din România. Mai mulţi bani pentru ei

Veşti excelente pentru părinţii din România. Mai mulţi bani pentru ei Sursa: Arhiva EVZ

Părinţii din România vor beneficia de o valoare mai mare a tichetelor de creşă, conform unei decizii comune care a fost luată recent de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii.

Veşti excelente pentru părinţii din România. Mai mulţi bani pentru ei. Vestea vine de la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii, care au publicat ordinul comun nr. 449/257/2021 în Monitorul Oficial nr. 428 la 22 aprilie 2021.

Ordinul despre stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul I al anului 2021 prevede creşterea cu 10 lei a sumei. Majorarea se aplică din luna aprilie, iar valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă este de 480 lei.

Tichetele de creşă reprezintă biletele de valoare reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018.

Ne puteți urmări și pe Google News

Veşti excelente pentru părinţii din România

Conform zf.ro, tichetele de creşă de acordă salariaţilor care nu beneficiază de concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, şi de indemnizaţia aferentă.

În acest context, amintim că la 5 aprilie, Reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) subliniau că acordarea de facilităţi fiscale pentru educaţie timpurie reprezintă o măsură benefică pentru creşterea nivelului de educaţie din România. Aceeaşi sursă nota că prin dialog se pot găsi soluţii alternative, în urma unei analize de impact transparente.

„În ceea ce priveşte facilităţile fiscale pentru educaţie timpurie, mediul de afaceri a salutat măsura adoptată anul trecut de Parlamentul României şi şi-a manifestat interesul de a contribui la elaborarea normelor de aplicare, având în vedere că o parte din companii au acordat încă de la începutul anului 2021 aceste facilităţi angajaţilor.

Creşterea nivelului de educaţie din România

CDR consideră că măsura este benefică pentru creşterea nivelului de educaţie din România şi pentru stimularea angajaţilor cu copii şi consideră că, prin dialog, se pot găsi soluţii alternative, în urma unei analize de impact transparente”, se arăta într-un comunicat remis AGERPRES.

Totodată, experţii CDR semnalează lipsa de claritate a legislaţiei privind tratamentul fiscal al tichetelor-cadou: „Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că dialogul constant între autorităţi şi mediul de afaceri este fundamental pentru elaborarea unor politici publice sustenabile şi pentru asigurarea predictibilităţii şi stabilităţii cadrului legislativ în general, inclusiv al celui fiscal.

În materie de fiscalitate, CDR este deschisă la dialog cu Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), cu guvernul şi Parlamentul în general, pentru a identifica cele mai potrivite măsuri care să servească deopotrivă obiectivelor legate de echilibrul bugetar, cât şi nevoii de a asigura un climat investiţional atractiv, precum şi pentru a clarifica teme fiscale importante şi de actualitate.”

Observaţiile veneau după ce Ministerul Finanţelor anunţa la 22 martie că deductibilitatea cheltuielilor cu educaţia timpurie, respectiv 1.500 de lei pentru creşe sau grădiniţe, se va suspenda până la finalul anului.