Vești bune pentru români. Guvernul a decis să renunțe la această taxă. Există doar o singură condiție

Vești bune pentru români. Guvernul a decis să renunțe la această taxă. Există doar o singură condiție sursa foto. EVZ

Guvernul a luat o decizie care va bucura cu siguranță mii de români. S-a decis eliminarea unei taxe, mai exact, cea pe cazan. Astfel, primii 50 de litri de țuică produși în gospodărie nu vor mai avea accize. Vestea a fost primită cu bucurie de proprietarii de livezi care produceau țuică din recolta proprie, însă erau obligați să plătească taxa pe cazan.

Taxa pe cazan a fost eliminată. Primii 50 de litri de țuică produși în gospodărie nu vor mai trebui plătiți. Micii producători plăteau până acum pentru această cantitate jumătate din acciza prevăzută în codul fiscal, asta în cazul în care declarau producție.

Decizia Guvernului de a elimina taxa pe cazan a fost o primită cu mare bucurie de micii producători. Gică Mezeniuc din localitatea Rădeni, judeţul Botosani, este unul dintre proprietarii de livezi care plăteau până acum pentru litri de țuică pe care îi producea din propria recoltă. Potrivit declarațiilor acestuia, pentru primii 50 de litri de ţuică trebuia să plătească jumătate din acciză, adică 1,9 lei pe litru.

Guvernul a decis eliminarea taxei de cazan, astfel că primii 50 de litri de țuică produși în propria gospodărie nu vor mai fi impozitați.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Această măsură este foarte bună, pentru că nu mai plătim și noi accizele. La noi la țară e greu și de muncă și de bani și de fructe. Oamenii au plecat toți și suntem mulțumiți de treaba asta. La noi la 10 case una avea oleacă de fructe făcea, 9 nu făceau că nu avea de unde", spune Gică Mezenciuc pentru CNN.

Gospodarul susține că țuica de calitate este atunci când produsul final este limpede ca lacrima, însă are și tăria necesară.

"Trebuie să iasă la 50 de grade, să iasă limpede ca lacrima, nu trebuie grăbit cazanul, nu trebuie afumat, să iasă o țuică bună. Să facă mărgele. Cea mai bună e de prune", mai spune gospodarul.

Românii manifestă un mare interes pentru țuică, tocmai din acest motiv fiind cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană. Potrivit studiilor, dintre toate fructele existente la noi în țară, prunele sunt cele mai căutate atunci când vine vorba de vânzare.

Guvernul României a venit cu o veste bună pentru micii producători de țuică. Din acest an ei vor fi scutiți de accize, în limita a 50 de litri. Condiția este ca produsul rezultat din fructe să fie făcut pentru consum propriu, nu pentru vânzare.