Este pericol de penurie alimentară, a anunțat Cîțu. Se negociază plafonarea prețurilor la alimente
- Maria Miron
- 1 februarie 2022, 14:40
Partidul Social Democrat vine cu propunerea de a plafona prețul de achiziție în ce privește alimentele de consum indispensabile cetățenilor, în timp ce liderii UDMR vor să propună eliminarea centralelor electrice din blocurile nou construite. PNL, prin vocea lui Florin Cîțu, avertizează că „există riscul de a avea o penurie”.
„Deocamdată nu am văzut această propunere ca să-mi exprim punctul de vedere. Atunci când plafonezi prețurile există riscul de a avea o penurie și vedem cozi. Dar să vedem propunerea”, a afirmat Cîțu.
Mai mult decât atât, liderul liberalilor a enunțat o părere și cu privire la reducerea TVA.
„Noi vom susține taxe cât mai mici. Am un singur principiu de la care nu abdicăm, anume de a reduce taxele pentru toate produsele. Deci dacă găsim că este oportun pentru un produs, de ce nu am reduce la toate produsele? Aș susține oriunde, oricând o reducere a taxelor”, a mai spus Cîțu.
Modelul Ungariei ar putea fi adoptat și în România
Planul de plafonare a prețurilor este inspirat din Ungaria, acolo unde Lidl Ungaria va raţionaliza din februarie vânzarea alimentelor de bază cu termen de garanţie de lungă durată şi ale căror preţuri au fost plafonate de guvernul ungar, informează portalul Pénzcentrum.
În data de 12 ianuarie, guvernul condus de Viktor Orbán a anunţat că va reglementa preţurile în cazul a şase produse de bază: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, pulpă de porc, piept de pui şi lapte de vacă cu 2,8% grăsime.
TVA o% pentru alimentele de bază
Guvernul României a anunțat, anterior, că intenționează să propună Comisiei Europene TVA 0% la alimentele de bază, precum: carne, ulei, faină, lactate, ouă. Românii nu mai fac față crizei din cauza prețurilor crescânde. Prețul pâinii a crescut semnificativ în ultima perioadă.
„Încă din trimestrul al IV-lea a anului 2021 am sesizat autorităţile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificaţie a fost şi este cel mai lovit de creşterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producţie deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificaţie şi morărit preţul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat”, au susținut reprezentanţii ROMPAN.
Cu toate acestea, în opinia lui Marcel Ciolacu, soluția în cauză nu va ajuta foarte mult românii. Președintele PSD a precizat că o decizie în acest sens va fi luată în coaliția guvernare, în urma unor discuții mai ample.