Vești bune pentru fermieri. Proceduri mai simple pentru obținerea de subvenții

Vești bune pentru fermieri. Proceduri mai simple pentru obținerea de subvenții Agricultura Sursa foto; EVZ

Fermierii primesc vești bune de la politicieni, care anunță că pe ordine de zi au un proiect prin care doresc implementarea unor proceduri mai simple pentru obținerea de subvenții.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 17 noiembrie, în calitate de for decizional, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege care simplifică modul de accesare a schemelor de plăţi directe pentru fermieri. Actul normativ elimină o parte din documentele legate de modul în care dețin terenurile agricole, care dovedesc faptul că solicitanții dețin și lucrează terenuri agricole, condiție obligatorie pentru a obține subvenții.

„Pentru a beneficia de plăţile directe, fermierii trebuie să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic, se află la dispoziţia lor, cu excepţia adeverinţelor conform înscrisurilor din registrul agricol sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităţilor administrativ-teritoriale, dacă este cazul”, se arată în proiectul adoptat

Proiectul de lege modifică și completează Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2015, simplificând modul de accesare a schemelor de plăți pentru fermieri. Noul act normativ stabilește că fermierii nu vor mai fi responsabili pentru obținerea acestor documente, urmând ca ele să fie solicitate și preluate, de la instituțiile emitente, de către APIA din sistemele informatice. Acest lucru va avea drept consecință o simplificare a procedurii de obținere a banilor din subvenții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie spus că documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.

APIA preia din sarcina fermierilor

Vechea ordonanță mai prevedea ca fermierii să depună o declaraţie pe proprie răspundere conform căreia îşi lucrează terenul agricol şi că deţin documente doveditoare în acest sens. Textul modificat precizează că „primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole sunt obligate să elibereze adeverinţele conform înscrisurilor din registrul agricol la solicitarea APIA, cu consimţământul scris prealabil al fermierului”.

Deputatul PNL Daniel Constantin, iniţiator al proiectului, a afirmat că, prin prevederile adoptate, se reduce birocraţia în agricultură.

„Subliniez că este un proiect de lege extrem de important de reducere a birocraţiei în zona de agricultură. Prin aprobarea acestui proiect, pentru care le mulţumesc colegilor care au votat în unanimitate, peste 860.000 de fermieri care, în fiecare an, făceau drumuri inutile la instituţii care să ateste că sunt fermieri, că lucrează terenul respectiv, nu vor mai face aceste drumuri”, a declarat Daniel Constanti.

Potrivit spuselor sale, este datoria APIA să interogheze bazele de date de la Registrul Comerţului sau de la Registrul agricol, astfel încât fermierii să nu mai facă aceste drumuri pe la ceste instituții.