Inteligenţa artificială, egală sau peste cea umană. Mai e doar puțin
- Emma Cristescu
- 18 martie 2025, 12:56

Inteligenţa artificială capabilă să egaleze sau să depăşească oamenii în orice ar putea apărea în următorii cinci până la zece ani, a anunțat CEO-ului Google DeepMind, Demis Hassabis. Acesta a declarat că sistemele actuale sunt impresionante.
Inteligenţa artificială capabilă să egaleze oamenii devine realitate
„Sistemele actuale sunt foarte impresionante în anumite domenii, dar mai sunt multe lucruri pe care nu le pot face încă. Cred că în următorii cinci până la zece ani, multe dintre aceste capabilităţi vor începe să iasă la iveală şi ne vom îndrepta spre ceea ce numim inteligenţă generală artificială”, a explicat Hassabis.

Inteligența artificială. Sursa foto: Dreamstime.com
CEO-ul Anthropic, Dario Amodei, a declarat în ianuarie, la Forumului Economic Mondial din Davos, că el estimează apariţia unui AI mai performant decât aproape toţi oamenii în doar doi ani. Jeetu Patel, director de produs la Cisco, a declarat că AGI ar putea deveni o realitate încă din 2025, iar CEO-ul Tesla, Elon Musk, a prezis anul trecut că AGI ar putea apărea până în 2026.
Părerile sunt împărțite
Cu toate acestea, CEO-ul gigantului tech chinez Baidu, Robin Li, consideră că AGI este la mai mult de 10 ani distanţă. După AGI, următoarea etapă va fi superinteligenţa artificială (ASI), capabilă să depăşească inteligenţa umană, dar nimeni nu ştie exact când va apărea.
Hassabis a declarat că principala provocare în realizarea AGI este capacitatea sistemelor AI de a înţelege contextul lumii reale.
”Dezvoltarea unor sisteme capabile să rezolve probleme şi să îndeplinească sarcini autonom este deja posibilă în lumea jocurilor – cum ar fi strategia complexă din Go – dar aplicarea acestei tehnologii în viaţa reală este mult mai dificilă”, a explicat CEO-ul DeepMind.

Inteligență artificială. Sursa foto: Arhiva EVZ
AI multe-agent
Una dintre direcţiile de cercetare promiţătoare este ”AI multi-agent”, un sistem în care mai multe inteligenţe artificiale comunică şi colaborează între ele. DeepMind a testat deja acest concept în jocul de strategie Starcraft.
”Unul dintre aspectele esenţiale este comunicarea între agenţi – să poată răspunde la întrebări, să îşi explice abilităţile şi instrumentele folosite. Acestea sunt elementele-cheie pentru dezvoltarea AGI”, a explicat Thomas Kurian, CEO-ul Google Cloud, care colaborează cu DeepMind pe aceste tehnologii.