Veste uriașă pentru fermieri! Statul va pompa milioane de euro pentru a plăti pagubele!

Veste uriașă pentru fermieri! Statul va pompa milioane de euro pentru a plăti pagubele!

Fermierii care au suferit pierderi majore ca urmare a secetei care a afectat culturile din sudul și estul României, vor primi despăgubiri consistente.

Marți, președintele României, Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019 şi care au fost afectaţi de secetă. În total, au fost deja plătite aproximativ 200 de milioane de euro, pentru plata acestor despăgubiri.

În această lege se prevede că toți fermierii care și-au evaluat pierderile datorate secetei din 2020, vor primi compensații. Cei care deţin procese-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iulie 2020 inclusiv, în care procentul de calamitare prevăzut la art. 1 alin. (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate.

Articolul 4 alin. (1) din OUG nr 148/2020 prevede că beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, şi au depus cerere unică de plată 2020, respectiv: producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016; b) producătorii agricoli persoane juridice, cu excepţia grupurilor de producători.

Ne puteți urmări și pe Google News

Seceta a făcut ravagii în 2020

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a spus că, în prezent, Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect prin care toți fermierii să fie despăgubiți, nu doar cei care au înființat culturi în toamna anului 2019.

„Dacă culturile semănate în toamnă au fost afectate de secetă în suprafaţă de peste 1,1 milioane hectare, din nefericire, şi culturile de primăvară au fost afectate pe o suprafaţă destul de mare. Nu avem încă cifrele, dar din estimările noastre, tot aproximativ 1 milion de hectare vor fi afectate şi aici mă refer în primul rând la porumb şi la floarea soarelui. Noi am încercat să compensăm o parte din aceste pierderi. Compensările pe care le-am făcut la nivelul Guvernului nu au acoperit nici pe departe pierderile reale pe care le-au înregistrat fermierii, dar atât a putut suporta bugetul”, a precizat ministrul Agriculturii.

Singura soluție viabilă este construcția unui sistem de irigații performant, care să utilizeze apă din marile râuri care tranzitează Câmpia Română sau cea de Est, precum și direct din Dunăre, pentru regiunea Dobrogea. Ministrul Oros susține că în anul 2020 s-au cheltuit 200 de milioane de euro pentru a plăti despăgubirile fermierilor.

„Anul acesta, până acum s-au cheltuit 200 de milioane de euro cu despăgubirile pentru culturile din toamnă, dacă mai dăm încă pe atât, ar fi 400 de milioane și eu mă gândesc câte mii, zeci de mii de hectare, am fi putut rentabiliza din punct de vedere al irigațiilor, dacă investeam 400 de milioane în sistemul de irigații”, a spus ministrul Agriculturii.