Vestea mare dată de Dr. Fauci: Când putem spera că va lua sfârșit pandemia

Vestea mare dată de Dr. Fauci: Când putem spera că va lua sfârșit pandemia

O rază de speranță se întrevede la orizontul luptei globale cu pandemia, iar experții estimează că șansele de a-i pune capăt sunt reale, însă depind de noi.

În medie, peste 200.000 de americani sunt testați pozitiv la noul coronavirus în fiecare zi. Pe măsură ce tot mai mulți americani se vor vaccina în primăvara și vara anului viitor, Statele Unite ar putea face un pas decisiv în direcția controlulului deplin al actualei pandemii, potrivit consilierului pe pandemie al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci.

„Cred că vom ajunge acolo spre a doua jumătate a lui 2021, dacă implementăm correct și într-un mod susținut programul de vaccinare”, a declarat expertul în boli infecțioase marți, la un summit al Wall Street Journal.

Mobilizarea este cheia

Fauci, care își va păstra și anul viitor poziția de consultant al noului președinte ales Joe Biden, a adăugat că speră că vor exista suficiente doze de vaccin pentru toți americanii până la finalul lui martie sau debutul lui aprilie.

Totuși, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase a avertizat că trebuie făcut mai mult pentru a combate ezitările celor care nu doresc să se vaccineze și a covinge majoritatea publicului să se mobilizeze pentru a accepta vaccinarea.

Un studiu recent publicat de Pew Research Center relevă că numai 60% dintre americani planifică să fie vaccinați, în creștere față de 51% în septembrie. Sondajul național, derulat între 18-29 noiembrie, a arătat că 49% dintre respondenți nu vor face vaccinul în mod categoric sau probabil.

Totuși, aproximativ o jumătate a grupului respondent – în jur de 18% dintre adulții americani – a admis că este posibil să decidă în favoarea inoculării odată ce alții fac vaccinul și devin disponibile mai multe informații.

Cum se va atinge imunitatea de turmă

În scopul obținerii „umbrelei unei imunități de turmă”, Fauci a estimat că este nevoie ca un procent de 75% sau peste din populație să fie inoculată, deși expertul nu crede că virusul va fi vreodată eradicat.

Abordarea imunității de turmă – similară cu cea implementată în Suedia – țintește ca o parte suficientă a populației să devină imună la boală, deseori prin vaccinare sau o infectare pe cale naturală care să facă improbabilă răspândirea ei. Ca rezultat, întreaga comunitate este protejată, chiar și cei care nu sunt imuni, potrivit Harvard Medical School.

Ne puteți urmări și pe Google News