Vestea care pune pe jar Europa. Adio, Lockdown! Nevaccinații au câștigat

Vestea care pune pe jar Europa. Adio, Lockdown! Nevaccinații au câștigat sursa: arhiva EVZ

Tot mai multe țări renunță la lockdown. Astfel, Austria va pune capăt luni lockdown-ului impus persoanelor nevaccinate, a anunţat miercuri guvernul de la Viena, precizând că decizia a fost luată datorită reducerii presiunii asupra spitalelor.

Și asta în pofida faptului că numărul de cazuri noi de infectare se află în creştere, alimentat de varianta Omicron a coronavirusului, extrem de infecţioasă.

Miercuri a fost consemnat un nou record, depăşindu-se pragul de 30.000 de infectări, a indicat ministrul Sănătăţii, Wolfgang Mueckstein, într-o conferinţă de presă. El a previzionat că vârful va fi atins în următoarele două săptămâni, cu 35.000-40.000 de cazuri noi.

Rata de ocupare a paturilor din spitale şi de la terapie intensivă se află însă în scădere.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am ajuns la concluzia că lockdown-ul pentru persoanele nevaccinate este justificat doar în cazul unei ameninţări de supraîncărcare iminentă a capacităţilor de terapie intensivă’, a declarat ministrul sănătăţii, precizând că experţii nu mai consideră necesară această restricţie.

Nevaccinaţi vor avea însă în continuare accesul interzis la o serie de activităţi

În Austria, persoanele nevaccinate sunt supuse unui lockdown, ceea ce înseamnă că îşi pot părăsi locuinţele doar pentru un număr limitat de motive, cum ar fi pentru a merge la muncă sau la cumpărături esenţiale, potrivit stirileprotv.ro.

Măsura, care a fost suspendată în perioada Crăciunului, a fost criticată pentru faptul că este foarte dificil de verificat respectarea sa.

După ridicarea lockdown-ului, austriecii nevaccinaţi vor avea însă în continuare accesul interzis la o serie de activităţi de timp liber, în restaurante sau în magazine cu produse neesenţiale.

Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19. Legea, care va intra în vigoare pe 4 februarie, are ca scop creşterea ratei de vaccinare, situată în Austria sub media altor state occidentale.

Autoritățile din Austria anunțaseră un nou regim pentru străini. Toți călătorii care sunt vaccinați cu doza a treia vor putea intra în țară fără documente suplimentare.

Conform noului Regulament privind regimul Covid 19 de intrare în Austria, lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat nu se mai aplică. Responsabilii au decis ca persoanele vaccinate cu doza booster să nu mai fie nevoite să respecte și alte restricții. Chiar dacă tulpina Omicron este prezentă în țară, autoritățile au decis noi relaxări.