Veste superbă pentru români! Încă o zi liberă în calendar. Sărbătoare legală în 2022

Veste superbă pentru români! Încă o zi liberă în calendar. Sărbătoare legală în 2022

În decembrie 2022, românii ar putea beneficia de încă o zi liberă în calendar. Aici se poate ajunge în urma unui proiect de lege inițiat de USR, care dorește ca ziua de 24 decembrie să fie declarată sărbătoare legală.

În prim-plan apare deputatul USR, Marian Lazăr. El este cel care a depus la Parlament o inițiativă legislativă pentru completarea Codului Muncii, datorită căreia românii ar putea avea încă o zi liberă.

Așadar, datorită proiectului de lege inițiat de Lazăr, Ajunul Crăciunului ar putea fi declarat zi de sărbătoare legală. Așa cum mulți dintre angajatori și angajați știu deja, Codul Muncii prevede 15 zile de sărbătoare legală.

În expunerea de motive a inițiativei, deputatul Lazăr spune că „pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii, împodobirea bradului de Crăciun, împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun, pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun, primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.”

foto: pixabay.com

Altfel, în proiectul de lege se ca după sintagma 1 Decembrie să fie introdusă o nouă liniuţă cu următorul cuprins: 24 decembrie – Ajunul Crăciunului. Deputatul USR aminteşte că în instituțiile din Uniunea Europeană (UE), data de 24 decembrie este stabilită ca sărbătoare legală.

România are mai puține zile libere legale decât Bulgaria

El a mai precizat că în țara noastră, Codul Muncii prevede că sărbătorile legale în care nu se lucrează se prăznuiesc într-o zi de duminică, dar numărul lor (15) este „mai mic faţă de alte state membre ale Uniunii Europene”, printre care Bulgaria, Lituania, Germania, Spania.

„Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului, sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie”, arată Lazăr.

Altfel, amintim că în urmă cu o lună, reprezentanții Ministerului Finanţelor dădeau o veste bună: cadourile oferite angajaţilor de către angajatori cu diverse ocazii vor fi impozitate dacă depăşesc 300 de lei, plafonul neimpozabil fiind astfel majorat de la 150 de lei.

„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetelor cadou, oferite de angajatori, angajaţilor cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie şi cele oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie, se propune majorarea plafonului neimpozabil şi care nu se cuprinde în baza de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale obligatorii de la suma de 150 lei la suma de 300 de lei pentru fiecare persoană şi fiecare eveniment, având în vedere că ultima majorare a avut loc în anul 2005 (de la 120 de lei la 150 de lei/persoană/eveniment)″, se preciza în nota de fundamentare care însoţea proiectul de act normativ.