Codul Muncii. Toți angajații din România trebuie să știe aceste prevederi

Codul Muncii. Toți angajații din România trebuie să știe aceste prevederi Sursa foto: Arhivă EVZ

La final de an, mulți dintre noi ne facem o retrospectivă și privim modul în care a decurs fiecare sector din viața noastă. Vacanțele sunt poate printre puținele amintiri pe care le ai alături de familie, însă a fost un an plin cu restricții în ceea ce privește călătoriile. Poate mai ai zile libere din concediu și te întrebi dacă ele vor fi valabile și la începutul anului viitor.

Concediul de odihnă face parte din lista drepturilor legale ale fiecărui angajat, așa că acest subiect este unul intens discutat. La final de an, pe buzele tuturor există o întrebare: îmi mai pot lua aceste zile libere anul viitor?

Ei bine, autoritățile au considerat că zilele libere ale fiecărui salariat trebuie respectate. Dacă, din motive justificate, acesta nu a putut să își ia tot concediul de odihnă, angajatorul este obligat să ofere zilele libere rămase într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul viitor. Pe lângă acestea, fiecare salariat își va putea lua și zilele legale minime de concediu de odihnă.

Angajații care nu și-au luat încă toate cele 21 de zile legale minime de concediu de odihnă nu trebuie să își facă griji sau să aibă păreri de rău. Conform Codului Muncii, ei se vor putea bucura de ele până la jumătatea anului 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce prevede Codul Muncii pentru angajați, în ceea ce privește concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților. (2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Art. 146. Efectuarea şi compensarea concediului de odihnă

(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. (2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual. (3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2021 se pot lua până la data de 30 iunie 2023.