Veste proastă pentru Trump de la Curtea Supremă! Acțiunea deschisă de Texas, respinsă

Veste proastă pentru Trump de la Curtea Supremă! Acțiunea deschisă de Texas, respinsă

Speranțele președintelui în exercițiu al SUA, Donald Trump, de a dovedi frauda de la alegerile prezidențiale sunt tot mai slabe.

Vineri, Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat să se sesizeze în legătură cu recursul formulat de autorităţile din Texas cu privire la alte patru state americane - Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin - recurs care viza invalidarea rezultatelor alegerilor, relatează AFP.

Acțiunea în instanță a statului Texas a fost susținută de procurorii generali din 18 state și de 106 membri ai congresului din Partidul Republican.

Primele reacții după decizie

Un purtător de cuvânt al Partidului Democrat și al candidatului acestuia la președinție, Joe Biden, a declarat că respingerea „fermă şi rapidă” a acțiunii Statului Texas la Curtea Supremă a SUA „nu este o surpriză”. Acesta a denunţat ceea ce a numit „acțiuni nefondate” din tabăra președintelui republican şi „atacuri împotriva procesului democratic”.

De cealaltă parte, reprezentanții lui Donald Trump au declarat că „poporul american are dreptul la o audiere la Curtea Supremă în acest caz” și că judecătorii ar trebui ca măcar să asculte faptele prezentate.

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a respins acțiunea motivând că statul Texas nu are baza legală pentru a duce un astfel de caz în fața instanței.

De această dată, răspunsul a fost ceva mai elaborat decât în cazul acțiunii cu privire la Pensylvania, pentru care Curtea Supremă a anunțat doar că a fost respins cazul. Doi dintre cei nouă judecători ai Curții Supreme, Samuel Alito și Clarence Thomas, au declarat că nu consideră că acțiunea ar trebui respinsă.

Ce urmează și când vom afla oficial cine e viitorul președinte al SUA

Decizia de vineri a Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii deschide calea pentru întrunirea Colegiului Electoral de luni, când marii electori vor alege viitorul președinte al țării.

Pentru că, și dacă acest proces nu era ultima încercare a susținătorilor lui Donald Trump de a dovedi juridic frauda electorală, timpul în care astfel de acțiuni în justiție puteau să fie depuse se apropie de sfârșit.

Calendarul alegerilor prezidențiale americane prevede pentru luni, 14 decembrie, întrunirea Colegiului Electoral. Apoi, pe 6 ianuarie, Senatul și Camera Reprezentanților se vor reuni într-o ședință comună pentru a înregistra voturile din Colegiul Electoral și a certifica alegerea acestuia - de astă dată alegerea Democratului Joe Biden ca președinte.