Evenimentul Zilei > Actualitate > Veste bună pentru locuitorii din Iași. Cum vor putea să își plătească taxele și impozitele
Veste bună pentru locuitorii din Iași. Cum vor putea să își plătească taxele și impozitele

Veste bună pentru locuitorii din Iași. Cum vor putea să își plătească taxele și impozitele

Șe scurtează cozile la ghișee. A crescut numărul persoanelor care preferă să plătească taxele și impozitele locale, online sau prin POS.  Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat, vineri, că aproape jumătate dintre plăţi au fost astfel făcute.

Conform edilului, în evidenţa fiscală de la sfârşitul lunii martie în municipiulIaşi figurau 615.000 ROL-uri, din care 55.414 fiind persoane juridice şi 550.936 persoane fizice. Din cele 615.000 ROL-uri, 286.520 sunt ROL-uri active, din care 14.939 sunt persoane juridice şi 271.581 persoane fizice.

Încasări mai mari decât în aceași perioadă a anului trecut

Referitor la încasările realizate la principalele impozite locale de la începutul anului şi până la 31 martie, primarul Iaşiului a spus că acestea sunt mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, cu excepţia veniturilor din concesiuni şi închirieri, venituri din amenzi şi alte venituri proprii care sunt mai mici.

În ceea ce priveşte încasările în numerar şi cu cardul, prin POS, de la începutul anului şi până acum, au fost eliberate 140.240 documente de plată, comparativ cu 124.307 cât au fost în aceeaşi perioadă a anului trecut, asta însemnând o creştere cu aproximativ 12,82 %, şi s-au încasat peste 36 milioane de lei, faţă de 28,6 milioane de lei cât a fost suma încasată în aceeaşi perioadă a anului trecut, adică a fost o creştere cu aproximativ 27,96%. Din totalul de 128.416 contribuabili un număr 50.618 au plătit cu cardul, respectiv prin POS, respectiv prin POS, online, şi Sistemul Naţional Electronic de Plată (Ghişeul.ro), suma încasată fiind de 19,74 milioane de lei.

„Este pentru prima dată când aproape jumătate dintre contribuabili plătesc online. Cea mai mare sumă s-a strâns online. Este o creştere a încasărilor de peste 27% faţă de anul precedent”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar (SNEP)

Acesta va permite plata online prin site-ul www.ghiseul.ro, operat de catre Centrul National pentru Managementul Societatii Informationale, a obligatiilor fiscale locale existente. Acest site este securizat la înalte standarde privind tranzactionarea pe baza de carduri bancare.
Pentru sectiunea de plata cu autentificare sunt necesare credentiale (nume de utilizator si parola) si este disponibila consultarea si achitarea online prin card bancar a impozitelor si taxelor locale.

Contribuabilii persoane fizice au posibilitatea de a solicita datele de acces în Sistemul National Electronic de Plata a Taxelor si Impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), prin confirmarea identitatii cu ajutorul unui card bancar la sectiunea „Vreau cont”
După introducerea datelor personale (CNP, nume, prenume, telefon) și a celor ale cardului, contul va fi creat iar user-ul și parola, trimise pe adresa de mail indicată de utilizator.