Evenimentul Zilei > Actualitate > Verdict după opt luni în cazul „Amalia Szabo“
Verdict după opt luni în cazul „Amalia Szabo“

Verdict după opt luni în cazul „Amalia Szabo“

Familia Amaliei Szabo, tânăra mamă de 24 de ani care a murit anul trecut la Spitalul Judeţean Satu-Mare, ar putea afla până la sfârşitul acestei săptămâni dacă decesul ei a fost provocat de o culpă medicală.

Comisia superioară de disciplină a Colegiului Medicilor din România (CMR) se va pronunţa, după mai bine de opt luni, în legătură cu contestaţia depusă de familia Szabo faţă de decizia Colegiului Medicilor din Satu-Mare.

Comisia locală a stabilit anul trecut că medicul Mircea Dragoş, cel care a efectuat operaţia de cezariană, nu se face vinovat de moartea tinerei.

„De ce vi se pare că s-a întârziat?! Opt luni de judecare a unui caz nu înseamnă mult. Având în vedere că s-a preluat dosarul de la colegiul judeţean şi s-au făcut expertize, nu putem spune că suntem în întârziere“, susţine Gheorghe Borcean, vicepreşedintele CMR.

Contactat telefonic, medicul Mircea Dragoş a refuzat să vorbească despre acest subiect. „Nu discut nimic, a fost un caz la Spitalul Judeţean Satu-Mare, atât. Vorbiţi cu purtătorul de cuvânt al spitalului, nu e cazul meu, e cazul lor“, a spus medicul Mircea Dragoş.

"De ce vi se pare că s-a întârziat?! Opt luni de judecare a unui caz nu înseamnă mult." – Gheorghe Borcean, vicepreşedinte CMR

A murit la trei zile de la naştere

Amalia Szabo a fost internată duminică, 27 mai 2007, la Secţia de obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean Satu-Mare. Pe 29 mai, a născut prin cezariană o fetiţă sănătoasă, după care a început să aibă tulburări respiratorii. Pusă sub perfuzii, Amalia a fost mutată la secţia ATI, unde a decedat vineri, 1 iunie 2007. Potrivit autopsiei, Amalia ar fi murit din cauza unui stop cardiorespirator şi a unei embolii pulmonare. În schimb, familia Szabo susţine şi acum că Amalia a decedat din cauza lipsei de anticoagulante din spital şi a neglijenţei personalului medical, care l-au trimis prea târziu pe soţul femeii să cumpere anticoagulante şi care nu s-a ocupat de Amalia după operaţia de cezariană.