Vaticanul musulmanilor, aproape de înființare. Ce este Statul suveran al Ordinului Bektași

Vaticanul musulmanilor, aproape de înființare. Ce este Statul suveran al Ordinului BektașiStatul suveran al Ordinului Bektași. Sursa foto: Wikipedia

Prim-ministrul albanez, Edi Rama, a declarat că țara sa și-a dat acordul privind înființarea unui microstat musulman pe teritoriul său. „Noul stat nu va viza nimic altceva decât îndrumare spirituală”, a spus acesta.

Statul suveran al Ordinului Bektași va fi cel mai mic stat din lume. El va fi similar Vaticanului, iar înființarea lui va promova "moderația, toleranța și coexistența pașnică", potrivit premierului albanez.

Edi Rama a subliniat, într-un discurs adresat ONU, că albanezii au salvat refugiați evrei de la naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și au adăpostit afganii după ce talibanii au ajuns la putere în urmă cu trei ani.

Jumătate din populația Albaniei este musulmană

Populația de 2,4 milioane a Albaniei este de aproximativ 50% musulmană, restul populației fiind creștini catolici și ortodocși și alte comunități mai mici. Țara este cunoscută pentru armonia și coexistența sa religioasă.

Premierul Edi Rama spune că asistăm la un pas istoric, care vizează recunoașterea Ordinului Bektași și îl ajută să-și susțină "cultura veche de un secol de moderație și implicare spirituală”. Ordinul Bektași va primi suveranitate similară cu cea a Vaticanului, guvernând chestiunile religioase și administrative independent de Albania.

Cetățenia va fi acordată doar membrilor religioși de vârf și acelor persoane implicate în gestionarea statului, în timp ce conducerea va fi asigurată de șeful Bektași, Baba Mondi, și un consiliu care va monitoriza funcționarea religioasă și administrativă a acestuia.

Edi Rama, premierul Albaniei

Edi Rama, premierul Albaniei. Sursa foto: Wikipedia

Ce este Ordinul Bektași

Ordinul Bektași își are originea în Imperiul Otoman în secolul al XIII-lea. Bektașii au dobândit importanță politică în secolul al XV-lea, când ordinul a dominat Corpul ienicerilor, unitățile de infanterie de elită care formau trupele gospodărești ale sultanului otoman.

După întemeierea Republicii Turce, liderul acesteia, Kemal Ataturk, a interzis instituțiile religioase care nu făceau parte din Direcția pentru Afaceri Religioase, iar sediul comunității Bektași s-a mutat în Albania, unde s-a implicat în politică. Unul dintre membrii săi, Ismail Qemali, a declarat independența Albaniei față de Imperiul Otoman în 1912.

Ne puteți urmări și pe Google News