Turcia - un secol de la fondarea Republicii - 29 octombrie 1923

Turcia - un secol de la fondarea Republicii - 29 octombrie 1923 Turcia - un secol de la fondarea Republicii - 29 octombrie 1923 / sursa foto: Wikipedia

Turcia - un secol de la fondarea Republicii - 29 octombrie 1923. Cum a reușit Kemal Attaturk să schimbe profilul Turciei?

Turcia - un secol de la fondarea Republicii - 29 octombrie 1923. Cum a reușit Kemal Ataturk să schimbe profilul Turciei?

Turcia (Imperiul Otoman) a fost poate singura putere învinsă a Primului Război Mondial care a ieșit cu fruntea sus și a avut o evoluție ascendentă timă de un secol, cu plecare din 1923. Germania, Ungaria, Bulgaria, Austria, au cunoscut o ridicare interbelică, apoi o cădere după Al Doilea Război Mondial, fiind împărțite „frățește” între capitaliști și comuniști.

Kemal Mustafa Ataturk - părintele Turciei moderne

Născut la Selanik - Salonicul de azi,  în 1881, Kemal Mustafa a fost un general reformist. A contratacat puternic forțele pro-imperiale decadente dar și forțele grecești care după Tratatul de la Sevres din 1920 visau la ocuparea Constantinopolului. Așa se face că în toamna lui 1922, avea loc cel mai mare exod de poplație din epocă, grecii din Smyrna, Izmirul de azi fiind evacuați cu forța și orașul ars. 240 000, după alte surse și mai mușți greci au fost forțați să plece din Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Britanicii i-au instigat pe greci să forțeze nota, deși la Sevres, li se oferise autonomie în Smyrna, cu un control turc formal. La Lausanne în 1923, a avut loc tratatul care schimba populația turcă din Grecia cu aceea greacă din Turcia, cu excepția celor două orașe, Salonic și Istanbul, unde comunitățile turcă, respectiv greacă rămâneau pe loc.

Cum a modelat Ataturk soarta Turciei?

Ataturk - tatăl Turciei - a considerat islamul drept „religia unor beduini”, de aceea a considerat că islamismul trebuia oprit de la a mai ajunge la putere. Moscheea Sfânta Sofia a devenit muzeu. Limba turcă se va scrie folosind caractere latine, nu simboluri arabe.

Puterea imamilor, cadiilor, hogilor a fost limitată, ciubucele lungi de un metru și ceva au fost tăiate la cel mult 30 cm. S-a interzis portul fesului, s-a trecut la portul european.

Armata trebuia să fie garantul statului modern turc. De aceea, în a doua jumătate a secolului XX, în Turcia au fost lovituri de stat militare ale unor generali, precum Kenan Evren în 1980. NATO a admis Turcia și Grecia în anii 50 tocmai pentru a contracara influența sovietică.

La fel ca în Grecia, cu ajutor palestinian (care-l masca pe cel sovietic) a existat o puternică mișcare comunistă. Oare de ce azi Erdogan sprijină cauza Palestinei deși Turcia e în NATO?

Kemal Ataturk a murit la 10 noiembrie 1938, Turcia rămânând la un secol de la crearea republicii, o putere regională importantă cu potențial de creștere.