Live text. Război în Israel, ziua 22. Operațiunea terestră din Gaza, confirmată oficial. Netanyahu: Războiul va fi dur și lung
- Maria Dima
- 28 octombrie 2023, 22:12
Soldaţi israelieni au debarcat în Fâşia Gaza dinspre Marea Mediterană gata să atace Hamas, după ce au distrus infrastructura forţelor maritime ale grupării islamiste
Update 7 - Netanyahu: Războiul va fi dur și lung
„Aseară, forțe terestre suplimentare au intrat în Gaza, marcând începutul celei de-a doua etape a războiului, al cărei scop este să distrugă capacitățile militare și politice ale Hamas și să-i aducă înapoi pe cetățenii noștri răpiți”, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu într-un briefing de seară.
„Suntem abia la începutul drumului. Războiul va fi dur și lung”, a spus premierul.
„Suntem pregătiți pentru asta. Acesta este al doilea război al nostru de independență. Aceasta este misiunea noastră, scopul nostru în viață și împreună vom birui”.
Netanyahu a mai spus că nu numai „oamenii și conducerea stau în spatele soldaților noștri”, ci și comunitatea internațională susține Israelul.
„Partenerii noștri înțeleg că, dacă Israelul nu câștigă, ei vor fi următorii”, a spus el.
„Mulți din întreaga lume înțeleg bine că Israelul nu numai că își duce războiul, ci un război pentru întreaga umanitate, un război al umanității împotriva barbariei”.
Șeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi, a declarat că „cei mai buni soldați ai armatei, bine antrenați și pregătiți, operează în Gaza”.
Operațiunea la sol a început vineri seara și a progresat pe tot parcursul Shabatului, cu planuri pentru o escaladare suplimentară în zilele următoare, deoarece numărul de ostatici cunoscuți a crescut la 229.
„Realizările presupun riscuri și, după cum știm, victoria are un preț”, a spus Halevi. „Pentru a expune și a distruge inamicul, nu există altă cale decât să intri pe teritoriul său cu forță... Ne vom aminti să luptăm cu hotărâre și vom câștiga”.
Președintele Partidului Unității Naționale, Benny Gantz, a spus că el crede că operațiunea la sol, alături de alte eforturi, ar putea avansa și întoarcerea prizonierilor.
Update 6 - Operațiunea terestră din Gaza, confirmată oficial
Șeful Statului Major al armetei israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi, a anunțat că forţele israeliene desfăşoară în prezent o operaţiune terestră în Fâşia Gaza.
„Există mai multe etape într-un război. Noi trecem la următoarea”, a declarat şeful Statului Major israelian.
„Forţele noastre desfăşoară în prezent o operaţiune terestră în Fâşia Gaza”, a spus el.
„Cei mai buni ofiţeri şi soldaţi, bine antrenaţi şi pregătiţi, sunt desfăşuraţi în prezent în Fâşia Gaza”, a adăugat generalul.
„Ne uităm la ceea ce se întâmplă în regiune şi suntem pregătiţi de toate scenariile. Forţele noastre terestre desfăşoară o operaţiune importantă şi complexă.
Obiectivele acestui război necesită o operaţiune terestră”, a încheiat generalul-locotenent Herzi Halevi.
Anterior armata israeliană avertizase că oraşul Gaza şi zona din jurul acestuia este un „câmp de luptă” şi le-a cerut locuitorilor „să plece imediat” spre sud.
„Guvernoratul Gaza a devenit câmp de luptă. Locurile de adăpost şi întregul guvernorat nu sunt sigure”, scria pe manifestele lansate în enclava palestiniană.
Update 5 - Erdogan neagă că Hamas e organizație teroristă
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, la un miting masiv în favoarea teroriștilor palestinieni de la Istanbul, că Israelul este un ocupant , iar Hamas nu este o organizație teroristă.
„Reiterez că Hamas nu este o organizație teroristă. Israelul a fost foarte jignit de acest lucru. (...) Israelul este un ocupant, Erdogan vorbește clar pentru că Turcia nu vă datorează nimic”, le-a spus el sutelor de mii de susținători.
Declarația președintelui Turciei vine după ce, pe 7 octombrie, teroriștii Hamas au ucis peste 1400 de israelieni, majoritatea civili.
Update 4 - Teroriștii palestinieni refuză oferta de încetare a focului
Israelul a propus o încetare a focului în Fâșia Gaza, unde deja desfășoară și operațiuni la sol, în schimbul eliberării tuturor ostaticilor luați de teroriștii palestinieni în atacul de pe 7 noiembrie și a returnării cadavrelor celor uciși atunci, potrivit Al Arabiya.
Propunerea Israelului vine după rezoluția ONU, inițiată de statele arabe și susținută de statele comuniste sau dictaturile din lumea a treia, care cerea o încetare a focului din motive umanitare.
Dar oferta de încetare a focului a fost respinsă de teroriștii palestinieni din Hamas.
Update 3 - Și șeful operațiunilor navale ale Hamas a fost eliminat
IDF a confirmat pentru presa străină noapte că forțele israeliene, inclusiv tancuri, operau în Fâșia Gaza, fără a oferi mai multe detalii. Reprezentanții IDF au adăugat că incursiunile au avut loc anterior.
Iar într-un anunț făcut la primele ore ale dimineții. armata israeliană a declarat că avioanele sale au lovit 150 de ținte subterane Hamas, în zonele nordice „inclusiv tuneluri teroriste, spații de luptă subterane și infrastructură subterană suplimentară”.
IDF a mai anunțat că l-a ucis pe Asem Abu Rakaba, șeful operațiunilor aeriene ale teroriștilor palestinieni din Hamas.
Tot sâmbătă, IDF și Shin Bet au anunțat eliminarea comandantului naval al trupelor de teroriști palestinieni din Hamas, Abu Sahiban, responsabil pentru recenta încercare de infiltrare în spațiul maritim de lângă Zikim.
Acesta a fost eliminat într-o lovitură aeriană, a spus armata.
Video activity of the IDF Ground Forces in Gaza. pic.twitter.com/FWt0pFO53q
— Israel Defense Forces (@IDF) October 28, 2023
Update 2 - Șeful operațiunilor aeriene Hamas, eliminat
În cursul nopții, avioanele de luptă ale IDF l-au eliminat pe Asem Abu Rakaba, șeful grupării aeriene a organizației teroriste Hamas, a anunțat armata israeliană.
„Abu Rakaba a fost responsabil pentru UAV-urile, dronele, parapantele, detectarea aeriană și apărarea Hamas.
El a luat parte la planificarea masacrului din 7 octombrie și a comandat teroriștii care s-au infiltrat în Israel cu parapanta și a fost responsabil pentru atacurile cu drone asupra posturilor IDF”, a mai precizat armata din Israel.
Update - Gaza, rămasă fără comunicații
Gruparea teroristă palestiniană Hamas a declarat sâmbătă că luptătorii săi din Gaza sunt pregătiţi să facă faţă atacurilor israeliene cu „toată forţa”, după ce armata israeliană şi-a extins atacurile aeriene şi terestre asupra enclavei palestiniene, scrie Reuters.
Teroriștii aflați la putere în Gaza au anunțat că luptătorii lor se confruntă cu trupele Israelului la graniţă, după ce IDF raportase intensificarea atacurilor în Gaza.
Sâmbătă dimineaţa devreme, întreruperea serviciilor de internet şi telefonie - despre care firmele de telecomunicaţii şi Societatea Semilună Roşie palestiniană au declarat că a fost rezultatul bombardamentelor israeliene - a continuat timp de peste 10 ore.
Atacuri asupra tunelurilor
„În plus faţă de atacurile desfăşurate în ultimele zile, forţele terestre îşi extind operaţiunile în această noapte”, a declarat vineri seară purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.
El a mai spus că forţele aeriene israeliene efectuează atacuri extinse asupra tunelurilor săpate de teroriștii Hamas şi asupra altor elemente de infrastructură.
Gruparea teroristă palestiniană anunțase vineri că luptătorii săi se confruntau cu trupele israeliene în oraşul Beit Hanoun din nord-estul Gaza şi în zona centrală Al-Bureij. „Brigăzile Al-Qassam şi toate forţele de rezistenţă palestiniene sunt complet pregătite să înfrunte cu toată forţa agresiunea (Israelului) şi să zădărnicească incursiunile sale”, a afirmat Hamas într-un comunicat la începutul zilei de sâmbătă.
„Netanyahu şi armata sa învinsă nu vor putea obţine nicio victorie militară”, au mai spus reprezentanții grupării teroriste.
Nave de război şi avioane au sprijinit operaţiunea respectivă, au declarat vineri Forţele de Apărare Israeliene (IDF).
O înregistrare video arată mai întâi nave care bombardează. Iar apoi soldaţi israelieni pe uscat care trag cu puşti de asalt în întuneric. IDF a declarat că unităţile s-au retras ulterior din zona din sudul Fâşiei Gaza. Ora exactă a operaţiunii a rămas neclară.
Armata israeliană a întreprins mai multe incursiuni limitate în teritoriul dens populat al Fâşiei Gaza de la începutul războiului, declanşat la 7 octombrie de atacul sângeros al Hamas în sudul Israelului.
Operaţiunile sunt văzute ca o pregătire pentru o ofensivă terestră de amploare a Israelului în Fâşia Gaza.
SUA, favorabile unei ''pauze umanitare'' pentru a face să intre ajutoare în Gaza
SUA s-au declarat favorabile vineri unei "pauze umanitare" pentru a lăsa să intre ajutoare în Fâşia Gaza. Asta, într-un moment în care armata israeliană a anunţat "extinderea" operaţiunilor sale terestre în teritoriul controlat de Hamas.
"Putem susţine pauze umanitare cu scopul de a lăsa să intre ajutoare şi să permită unor oameni să iasă şi aceasta cuprinde de asemenea intrarea combustibilului şi restabilirea electricităţii", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională al Casei Albe, John Kirby.
Rezoluția ONU privind armistișiul umanitar înfurie Israelul
Israelul a respins cu furie rezoluţia propusă de statele arabe şi votată vineri de Adunarea Generală a ONU care îndeamnă la un "armistiţiu umanitar" în Gaza. Ambasadorul ţării a afirmat că Israelul va continua să se apere, relatează The Times of Israel.
"Aceasta este o zi neagră pentru ONU şi pentru omenire", a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan. El a promis că ţara sa va folosi "toate mijloacele" în lupta împotriva Hamas.
"Astăzi este o zi care va rămâne ca o infamie. Am fost cu toţii martori că ONU nu mai deţine nici măcar un gram de legitimitate sau relevanţă", a declarat el.
Război în Israel ziua 22. Hamas salută rezoluția ONU
În schimb, într-un comunicat de presă, Hamas declară: "Salutăm rezoluţia Adunării Generale a ONU care solicită un armistiţiu umanitar imediat. Cerem punerea sa în aplicare imediată pentru a permite aprovizionarea cu combustibil şi ajutor umanitar a civililor", scrie Le Monde.
Adunarea Generală a ONU a adoptat, vineri, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie prin care cere un armistiţiu umanitar imediat între Israel şi militanţii palestinieni Hamas şi a solicitat accesul ajutoarelor în Fâşia Gaza asediată şi protecţia civililor. Rezoluţia, elaborată de statele arabe, nu este obligatorie, dar are greutate politică, influenţând temperatura globală în contextul în care Israelul îşi intensifică operaţiunile terestre în Gaza ca ripostă după cel mai devastator atac al Hamas asupra civililor din istoria de 75 de ani a Israelului, la 7 octombrie.
România s-a abținut de la vot
Rezoluţia a fost adoptată cu 120 de voturi pentru, în timp ce 45 de state s-au abţinut şi 14 - inclusiv Israelul şi Statele Unite - au votat împotrivă. România, alături de Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Italia, dar şi Germania şi Marea Britanie, se numără printre cele 45 de state care s-au abţinut de la vot. În schimb, Ungaria, Austria, Cehia şi Croaţia au votat împotrivă, fiind alături de Statele Unite.