Vasile Dîncu ia apărarea Avocatului Poporului. „Nu este un om, este o instituţie”

Vasile Dîncu ia apărarea Avocatului Poporului. „Nu este un om, este o instituţie”

Demersurile pentru schimbarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului a devenit motiv de dispută acerbă a clasei politice. Dacă puterea este pentru, opoziția luptă din răsputeri pentru menținerea acesteia în funcție.

Vasile Dîncu ia apărarea Avocatului Poporului. Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a catalogat presiunile drept un abuz al puterii.

În cadrul unei emisiuni televizate, Vasile Dîncu, a declarat duminică seara la Prima TV că Avocatul Poporului este o instituţie, şi nu un om.

 „Avocatul Poporului trebuie să fie de partea opoziției”

„Avocatul Poporului nu este un om, este o instituţie. Avocatul Poporului trebuie să fie de partea opoziţiei, nu politic, trebuie să fie de partea opoziţiei, să monitorizeze puterea, ăsta este rolul Avocatului Poporului, ăsta este rolul unor instituţii de genul ăsta, ăsta este rolul presei de exemplu.

(...) Eu o cunosc pe doamna Renate Weber de peste 20 de ani. A fost mereu un stâlp al societăţii civile, a criticat mereu PSD-ul şi toate abuzurile sau non-abuzurile pe care le-a făcut. Aveam întotdeauna senzaţia că doamna Weber, ca orientare politică, este un om de dreapta. Nu este nicio problemă cu asta, Este, însă, un om care-şi asumă corect funcţia pe care o are, după părerea mea. Nu este deloc PSD-istă şi cred că merită să facă asta, pentru că prin Fundaţia Soros şi prin alte instituţii în care a lucrat are o experienţă în a apăra drepturile civile. Şi nu susţinem în niciun caz, credem că şi instituţiile europene ar trebui să reacţioneze în acest mod, pentru că este un abuz al puterii”, a afirmat Vasile Dâncu.

Renate Weber, a fost numită în funcţia de Avocat al Poporului în luna iulie 2019.

 Procedura de revocare a Avocatului Poporului a fost inițiată

Cu o săptămână în urmă, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, a afirmat că a fost iniţiată procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber. El spune că așteaptă raportul comisiilor juridice pentru declanșarea procedurilor.

Potrivit procedurilor în vigoare, revocarea din funcţie a Avocatului Poporului se poate face ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor. În ședință comună, Camera Deputaţilor şi Senat.

Aceasta se face la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere, cu votul majorităţii.